NOSI MAJICU S NACISTIČKIM SIMBOLOM, HOĆE DA REHABILITUJE NEDIĆA! I posle se čudi što su ga isterali iz DS! (FOTO)
Foto: Facebook/Hrvatska povijest

provokacija?

NOSI MAJICU S NACISTIČKIM SIMBOLOM, HOĆE DA REHABILITUJE NEDIĆA! I posle se čudi što su ga isterali iz DS! (FOTO)

Bojan Dimitrijević, bivši član Demokratske stranke, poznat je po zalaganju za rehabilitaciju ratnih zločinaca
Objavljeno: 15:03h

"Oseća li simpatije prema njima i njihovim delima? Koliko takvi filofašistički istoričari mogu biti objektivni u svom radu? I zašto hrvatski porezni obveznici finansiraju obožavatelje neonacističke ideologije?", samo su neka od pitanja.

foto: Zorana Jevtić

Jedinice 7. SS divizije počinile su mnogobrojne ratne zločine tokom svojih pohoda. Zarobljeni partizani su po pravilu streljani, uključujući i ranjenike.

Na slici pripadnici dobrovoljačke SS - divizije "Princ Eugen" likvidiraju zarobljene partizane na padinama Zelengore, u dolini Sutjeske, na samom kraju pete neprijateljske ofanzive. Gazeći po leševima, oficir nakon streljanja po običaju "dokrajči" preživele, metkom u potiljak.

Ova divizija je takođe počinila i veliki broj zločina nad civilima. Njene jedinice su po pravilu u zoni borbe vršili odmazde nad civilima. Te rutinske odmazde nad civilima odnosile su od nekoliko desetina, pa do više od hiljadu žrtava. Tokom trodnevnog masakra u Sinjskoj krajini u martu 1944. godine, gde je učestvovao i bataljon 7. SS divizije, ubijeno je oko 1.500 civila. Više stotina civila stradalo je i u masakrima 7. SS divizije u Krivoj reci u oktorbru 1942, u Pivi u junu 1943., u Aržanu u septembru 1943., u Lugu i Duvnu u decembru 1943. i u selu Velika srpnja 1944. Čak je i ratni zločinac general Jozef Kibler, komandant 118. lovačke divizije, tokom istrage izjavio kako su SS trupe bile poznate po preoštrim postupcima prema narodu.

foto: Dragana Udovičić

Pre dve godine, tadašnji predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić pokrenuo je disciplinski postupak za isključenje iz stranke Bojana Dimitrijevića zbog relativizacije fašizma i zalaganja za odbranu generala Milana Nedića, koji je sarađivao sa fašističkim režimom i nosi deo odgovornosti za žrtve građana Srbije u Drugom svetskom ratu.

- Vlada Milana Nedića nije vršila progon, niti likvidacije Jevreja u Srbiji već su to činile isključivo nemačke formacije policije i vermahta - rekao je prošle godine istoričar Bojan Dimitrijević u Višem sudu u Beogradu.

Dimitrijević je svedočeći u protestu po zahtevu za rehabilitaciju Nedića, naglasio da je glavna karakteristika Nedićeve vlade bila borba protiv komunizma koji je u to vreme, kako je naveo, bio smatran najvećim zlom za Srbiju.

Bojan Dimitrijević je za "Espreso" rekao da je dugo na meti antifašističkih medija iz Hrvatske, i da je i ovaj tekst koji je objavio portal "Antifašistički vjesnik" nastao jer je on u dobrim odnosima sa bivšim ministrom Hasanbegovićem.

- On je sada u trci za lokalne izbore, tendencija ovog svega je negativnost upravo zbog toga. Majica koju sam nosio je jedne italijanske desničarske partije, koja ima ovaj simbol - rekao je Dimitrijević, i potvrdio da je iz Demokratske stranke isključen odlukom Bojana Pajtića jer je bio svedok u procesu rehabilitacije Milana Nedića, i govorio afirmativno o njemu.

(Espreso.co.rs / Antifašistički vjesnik)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.