DA SU SE PITALI SRBI ŠIROM SVETA, imali bismo drugog predsednika! Kako je glasala dijaspora?
Foto: Thinkstock, Ilustracija/Espreso.co.rs

reč preko granice

DA SU SE PITALI SRBI ŠIROM SVETA, imali bismo drugog predsednika! Kako je glasala dijaspora?

Negde se i nije glasalo, jer nije bilo dovoljno prijavljenih, ali tamo gde se glasalo, izbor je bio jasan!
Objavljeno: 12:43h

Savetujemo propale kandidate šta da rade posle izbora: Od tapaciranja fotelja do vozača tramvaja u krugu dvojke! (FOTO)

foto: Reuters

Od upisanih 319 birača na glasanje je izašlo 211, a ovako su podeljeni glasovi srpskog rasejanja u Kanadi.

Najviše glasova ima Saša Janković, 101, dok je drugoplasirani, Luka Maksimović dobio 27 glasova. Treći je Boško Obradović (21), a četvrto mesto dele Aleksandar Vučić i Saša Radulović (15). Peti (14 glasova) je Vuk Jeremić, šesti Vojislav Šešelj (10), sedmi Milan Stamatović (5), osmi Aleksandar Popović (2), a deveti Nenad Čanak sa jednim osvojenim glasom. Niko nije zaokružio broj ispred imena Miroslava Parovića.

Glasalo se i u Švici. Za glasanje u Bernu prijavilo se 200 naših građana, u Cirihu 500 i u Luganu 270, ali rezultata još nema. Iz RIK je danas potvrđeno da su preko noći stigli podaci iz inostranstva.

Nije se glasalo u Australiji. Prema izvorima ambasade Srbije u Kamberi i Generalnog konzulata, srpska dijaspora u Australiji nije glasala, pošto nije zadovoljen broj od 100 zainteresovanih glasača da bi bilo otvoreno biračko mesto.

foto: Profimedia

S obzirom na to da je broj prijavljenih birača bio znatno ispod previđenog minimuma (100), nisu ispunjene osnovne pretpostavke za otvaranje nijednog biračkog mesta u Australiji, navodi se na sajtu ambasade Srbije u Australiji.

Srbi u Mađarskoj izabrali su Jankovića.

foto: Beta

Kako "Srpske nedeljne novine" saznaju u Konzulatu Srbije u Budimpešti, svi glasački listići bili su važeći, a najviše glasova osvojio je Saša Janković (82). Zatim slede Aleksandar Vučić (15), Vuk Jeremić (11), Luka Maksimović (9), Boško Obradović (8), Saša Radulović (3), Vojislav Šešelj (1).

(Espreso.co.rs / Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.