NOVE OPTUŽBE KIJEVA ZA KRAĐU DECE: Zbog čega Rusija otima ukrajinsku decu?
Foto: Promo

ne propustite

NOVE OPTUŽBE KIJEVA ZA KRAĐU DECE: Zbog čega Rusija otima ukrajinsku decu?

Najmanje dve eksplozije odjeknule su juče u Kijevu u vreme kada je grupa afričkih lidera stigla u Ukrajinu na mirovnu misiju, gde će se sastati sa Zelenskim, a dan nakon toga otputovati u Rusiju

Objavljeno:

Još 150 dece odvedeno je ilegalno iz okupiranog Luganska u Rusiju, saopštio je ukrajinski Nacionalni centar za otpor, a prenosi Gardijan. Njih 150 je pre nedelju dana odvedeno iz distrikta Starobilsk u Lugansku i prebačeno je u distrikt Prikuban u Karačajevo-Čerkeskoj Republici Ruske Federacije - navodi se u saopštenju ovog centra. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je do sada sa okupiranih teritorija Ukrajine u Rusiju odvedeno oko 20.000 mališana. To direktno ugrožava kredibilitet Vladimira Putina! Zbog optužbi za nasilno prebacivanje dece, međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika, kao i komesarke za dečja prava Marije Lvove-Belove.

Politiko je nedavno objavio tekst u kome se navodi da Rusija priznaje transport dece iz Ukrajine, ali da to objašnjava spasavanjem mališana od užasa rata ili povezivanjem dece koja su ostala bez sopstvenih porodica sa porodicama koje žele da ih usvoje. OEBS je dokumentovao ove evakuacije za koje nije bilo pristanka. U nedavnom izveštaju ove organizacije piše da ukrajinska deca završavaju u potpuno ruskom okruženju, uključujući tu kulturu, jezik, istoriju i običaje i izloženi su proruskoj kampanji, koja često ima i elemente prevaspitavanja. Za to vreme Rusija ne radi ništa na povratku dece nazad u Ukrajinu, već suprotno, stvara prepreke ukoliko ih njihove šire porodice traže.

U međuvrmenu nastavljena su ratna dejstva Ukrajine i Rusije.

Najmanje dve eksplozije odjeknule su juče u Kijevu u vreme kada je grupa afričkih lidera stigla u Ukrajinu na mirovnu misiju, gde će se sastati sa Zelenskim, a dan nakon toga otputovati u Rusiju.

Ukrajinski ministar odbrane Dmitro Kuleba objavio je na Tviteru da su rakete na Kijev poruka afričkim liderima koji danas posećuju Ukrajinu i da Putin gradi samopouzdanje izvodeći najveći raketni napad na Kijev u poslednjih nekoliko nedelja.

U Usijanju tražimo odgovore na pitanja:

Zbog čega Rusija otima decu Ukrajini?

Da li ih zloupotrebljava ili ih spasava od užasa rata?

Da li međunarodni krivični sud temelji optužbe na osnovu realnih optužbi?

Kako napreduje ukrajinska kontraofanziva?

Gosti Usijanja:

dr Luka Kastratović - general Vojske Srbije u penziji

Petar Milutinović - istraživač Instituta za evropske studije

Urednica i voditeljka: Silvija Slamnig

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.