MAKRON I ŠOLC POZVALI NA NOVE IZBORE NA KiM: Predsednik Francuske se oglasio posle sastanka sa Vučićem i Osmani
Olaf Šolc i Emanuel Makron, Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER / POOL, Profimedia

APEL

MAKRON I ŠOLC POZVALI NA NOVE IZBORE NA KiM: Predsednik Francuske se oglasio posle sastanka sa Vučićem i Osmani

Posle zajedničkih sastanaka Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani, francuski lider je novinarima rekao da su tenzije na severu Kosova posledica lokalnih izbora na koje je 23. aprila izašlo svega tri odsto upisanih birača

Objavljeno: 20:04h

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

Posle zajedničkih sastanaka Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani, francuski lider je novinarima rekao da su tenzije na severu Kosova posledica lokalnih izbora na koje je 23. aprila izašlo svega tri odsto upisanih birača.

"U potpunosti podržavamo sve povređene, pre svega vojnike NATO-a. Pozvali smo obe strane da što pre budu organizovani novi izbori u četiri opštine (na severu Kosova) i da na njima učestvuju srpski predstavnici", kazao je Makron novinarima posle samita Evropske političke zajednice.

Posle samita u moldavskom selu Bulboaka, Makron je kazao i da će šef evropske diplomatije Đuzep Borelj razgovarati sa liderima Srbije i Prištine o pitanju održavanja novih izbora.

"Kao što znate, Nemačka i Francuska su predložile plan i sada ga treba implementirati", dodao je Makron, misleći na Sporazum o putu ka normalizaciji Beograda i Prištine o kojem su se lideri dve strane saglasili 27. februara i 18. marta.

Emanuel Makron
Emanuel Makron foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

U blizini zgrada lokalnih samouprava u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu i danas su nastavljeni protesti Srba, četvrti dan zaredom. U sukobima građana sa vojnicima Kfora i pripadnicima tzv. kosovske policije u ponedeljak je povređeno više desetina ljudi na obe strane.

Bonus video:

02:53

KOSOVO I METOHIJA

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.