SRBI ODRŽALI MIRAN PROTEST I DANAS: Makron i Šolc pozvali na NOVE IZBORE na KiM, SAD traže HITNO spuštanje tenzija
Kosovo, Foto: Printscreen/Kosovo online

TRENUTNO STANJE

SRBI ODRŽALI MIRAN PROTEST I DANAS: Makron i Šolc pozvali na NOVE IZBORE na KiM, SAD traže HITNO spuštanje tenzija

Veliki broj građana okupio se i danas u više opština na severu Kosova i Metohije, sa druge strane, organizovan je protest "Marš za sever", gde su se u Južnoj Mitrovici okupljali Albanci

Objavljeno: 23:39h

Četvrti dan Kfor je kontrolisao zgrade 4 opštine na severu Kosova i Metohije. Zaposleni u lokalnim samoupravama ne mogu u svoje kancelarije, a Srbi su miran protest održali i danas.

Veliki broj građana okupio se i danas u više opština na severu Kosova i Metohije, sa druge strane, organizovan je protest "Marš za sever", gde su se u Južnoj Mitrovici okupljali Albanci.

22.15 - Borelj: Tri jasna zahteva - novi izbori, učešće Srba i ZSO, bez toga biće posledica po naše odnose

I visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj poručio je večeras da su u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom lažne države Kosovo Vjosom Osmani izneta tri zahteva - novi izbori na severu, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Unijom.

"Sedeo sam sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, razgovarao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani o opasnoij situaciji na Kosovu, Sa Emanuelom Makronom i Oloafom Šolcom, zajedno smo se sastali sa predsednikom Vučićem i predsednicom Osmani", napisao je Borelj na Tviteru.

Takođe, naveo je da su izneta tri jasna zahteva.

"Sada novi lokalni izbori, obezbeđivanje učešća kosovskih Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u dijalogu uz podršku EU. Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posledice po naše odnose", istakao je Borelj.

20.45 - Vučić: Težak razgovor sa Makronom i Šolcom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom tokom Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu.

- Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o ponovnoj eksalaciji nasilja na Kosovu i Metohiji, kao i o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije - piše na zvaničnom Instagram nalogu predsednika Srbije.

19.45 - Makron i Šolc pozvali Beograd i Prištinu na nove izbore na KiM

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Beograd i Prištinu da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

Posle zajedničkih sastanaka Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca sa predsednicima Srbije i lažne države Kosovo, Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani, francuski lider je novinarima rekao da su tenzije na severu posledica lokalnih izbora na koje je 23. aprila izašlo svega tri odsto upisanih birača.

19.30 - Lajčak: Nasilje na severu neprihvatljivo, hitno pronaći političko rešenje

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je da je hitno potrebno političko rešenje za situaciju na severu KiM, i da je nasilje neprihvatljivo.

Lajčak je na Tviteru naveo da je situacija na severu bila tema brojnih sastanaka koje je imao u Bratislavi, tokom Globsec foruma.

"U poslednja dva dana prisustvovao sam globalnoj bezbednosnoj konferenciji Globsec u Bratislavi. Tokom brojnih sastanaka, razgovarao sam o situaciji na Zapadnom Balkanu, posebno o tenzijama i eskalaciji na severu Kosova. Hitno nam je potrebno političko rešenje. Nasilje nije prihvatljivo“, rekao je Lajčak.

18.00 - Komandant Kfora obišao ranjene vojnike italijanskog kontingenta

Jutros je komandant misije NATO-KFOR, General-major Angelo Mišel Ristućija, posetio italijanske vojnike ranjene u sukobima 29. maja.

"Budite ponosni na ono što ste uradili, u čemu ste delovali potpuno poštujući Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. sprečavajući sukob koji bi sigurno doveo do ogromnog broja civilnih žrtava", poručio im je komandant.

17.13 - Petković Svečlji: Ko će da odgovara za govor mržnje prema Srbima u Južnoj Mitrovici?

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković ukazao je da srpski lekari, rudari i vaspitači mirno protestuju na severu KiM jer su prištinske duge cevi i lažni gradonačelnici okupirali srpske objekte uz suzavce i šok bombe, dok albanski ekstremisti "divljaju" u Južnoj Mitrovici uz povike terorističkoj OVK.

Petković je na to ukazao na Tviteru i tzv. kosovskom ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji.

"Vaši ekstremisti divljaju u Južnoj Mitrovici uz povike terorističkoj UČK i govor mržnje prema Srbima! Ko će odgovarati za to?", upitao je Petković.

Poručio je Svečlji da su mu samo kriminalci i bande u glavi jer polazi od sebe i "svog gazde Kurtija".

"Petoro Srba upucano je od početka godine, a na desetine povređeno zbog vaših specijalaca! Kada ćete uhapsiti Rosu specijalca koji je u leđa upucao Dragišu Galjaka?", upitao je Petković Svečlju.

16.00 - Vučić: Jasno ko je odgovoran za nasilje na KiM, prištinska delegacija nije želela da se susretne sa srpskom

Situacija na KiM postala je uz Ukrajinu, nažalost, glavna tema i samog Samita u Moldaviji, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da je sve jasnije svima ko je odgovoran za nasilje na severu KiM.

Vučić je novinarima u Kišnjevu kazao da tek sledi zajednički susret sa Šolcom, Makronom i Boreljom i navodi da će na taj način pokazati i jedinstvo po pitanju rešavanja situacije na KiM.

"Nažalost, to je postala top tema ili glavna tema i samog Samita. Osmani je govorila, govorio sam i ja, oni nisu želeli nikakav susret sa srpskom delegacijom, što nije naišlo na odobravanje. Sve je jasnije ko je odgovoran za nasilje na Kosovu", rekao je predsednik Srbije.

14.50 - Blinken: Preduzeti hitne korake za smanjenje tenzija

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je u Beograd i Prištinu da preduzmu hitne korake za smanjenje tenzija i upozorio da aktuelna situacija “ometa proces evroatlantskih integracija“, prenosi Rojters.

Govoreći nakon sastanka ministara inostranih poslova NATO-a u Oslu, Blinken je rekao da su mnogi saveznici izrazili zabrinutost zbog tenzija na severu KiM.

14.20 - Nehamer: Važno da nasilje odmah prestane

Austrijski kancelar Karl Nehamer, koji učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu, istakao je da nasilje na Kosovu mora odmah prestati i da su potrebne mere kako nasilje ne bi bilo više moguće.

"Važno je da nasilje odmah prestane. Pored toga potrebno je preduzeti korake kako nasilje ne bi bilo više moguće", objasnio je Nehamer, koji će na marginama Samita razgovarati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je istakao da Srbija ima veliki uticaj i ulogu u deeskalaciji situacije.

14.10 - Tahiri: Kurti da hitno ispuni američke zahteve

Bivši glavni pregovarač tzv. Kosova u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri poručila je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da, iako je antiamerički orijentisan, hitno ispuni zahteve SAD.

Tahiri je u objavi na Fejsbuku navela da će Kurtija, ako to ne učini, kazniti samo Kosovo.

"Kurti da bez odlaganja ispuni američke zahteve, bez obzira na to što je antiamerički orijentisan, jer je Kosovo iznad svega. Danas će Kosovo, kažnjeno od glavnog saveznika Amerike, kazniti Kurtija!", poručila je Tahiri.

14.00 - Plenković: Smiriti situaciju na severu, omogućiti pregovore i uključiti Srbe u politički život

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da Hrvatska želi da vidi stabilnost i brzo rešenje situacije na severu Kosova i doodao kako treba omogućiti razgovore i odmah smiriti situaciju na severu, prenosi Reporteri.

"Ostavimo prošlost u prošlosti i sve će biti dobro u budućnosti, jer je stvarnost jednostavno drugačija. Dakle, ono što treba da uradimo je da olakšamo razgovore, odmah smirimo situaciju i nađemo rešenje kako da severni deo Kosova, gde su Srbi većina, koji su nedavno bojkotovali izbore, može da učestvuje u demokratskom procesu. To je bitno. Bez učešća u demokratskim procesima ne šaljete signale izgradnje poverenja i saživota u tom malom delu zemlje“, rekao je Plenković na Forumu „Globsec 2023” u Bratislavi.

Istakao jje da razume poziciju Kosova u odnosu na Srbiju i ocenio kako nije lako naći rešenje.

13.06 - Albanci sa UČK zastavama uzvikuju parole protiv Srba

Albanci okupljeni na južnoj strani mosta na Ibru, uzvikuju parole protiv Srba i skandiraju UČK. Nose i zastave tzv. "Prirodne Albanije" koja obuhvata terirorije susednih zemalja.

00:16

Albanci u Južnoj Mitrovici skandirali UČK

Pevaju "Za Kosovo život ću dati".

12.10 - Albanci se okupljaju, policija ne dozvoljava da idu ka mostu

U južnoj Mitrovici i blizini Mosta na Ibru počelo je okupljanje Albanaca povodom najavljenog protesta "Marš na Sever", a kako javlja ekipa Kosovo onlajna neki od demonstranata pozivaju na odlazak na most na Ibru ka Severnoj Mitrovici.

Za sada se okupilo manje od 100 građana, a prisutne su patrole kosovske policije, koje, kako zaključuje reporter Kosovo onlajna, ne dozvoljavaju kretanje ka mostu.

Oni nose zastave teroristicke UČK i uzvikuju parole protiv Srba.

Na mostu na Ibru sa severne strane prisutna su trenutno tri vozila karabinjera, dok su sa južne strane stacionirana tri džipa kosovske policije.

Poziv Albanaca na protest "Marš na sever" juče je išao preko društvenih grupa, a danas je ministar policije tzv. Kosova Dželjalj Svečlja rekao da ne podržava ovakvu vrstu okupljanja.

12.10 - Albanci se okupljaju, policija ne dozvoljava da idu ka mostu

U južnoj Mitrovici i blizini Mosta na Ibru počelo je okupljanje Albanaca povodom najavljenog protesta "Marš na Sever", a kako javlja ekipa Kosovo onlajna neki od demonstranata pozivaju na odlazak na most na Ibru ka Severnoj Mitrovici.

Za sada se okupilo manje od 100 građana, a prisutne su patrole kosovske policije, koje, kako zaključuje reporter Kosovo onlajna, ne dozvoljavaju kretanje ka mostu.

Oni nose zastave teroristicke UČK i uzvikuju parole protiv Srba.

Na mostu na Ibru sa severne strane prisutna su trenutno tri vozila karabinjera, dok su sa južne strane stacionirana tri džipa kosovske policije.

Poziv Albanaca na protest "Marš na sever" juče je išao preko društvenih grupa, a danas je ministar policije tzv. Kosova Dželjalj Svečlja rekao da ne podržava ovakvu vrstu okupljanja.

Nastup su započeli molitvom. Sa razglasa se potom začula pesma "Veseli se srpski rode", koju su svi ispratili aplauzom i zapevali.

11.30 - Srpske pesme i kolo ispred vojnika Kfor i bodljikave žice

Kulturno umetničko društvo "Kopaonik" nastupa ispred opštine Leposavić uz srpske tradiocionalne pesme. Ispred Kfora i bodljikave žice KUD Kopaonik nastupa sa tradicionalnim srpskim pesmama i recitovanjem rodoljubivih pesama.

Na taj način žele da poruče svima da su Srbi miroljubiv narod i da žele na miran način da dođu do svojih osnovnih ljudskih prava.

Nastup su započeli molitvom. Sa razglasa se potom začula pesma "Veseli se srpski rode", koju su svi ispratili aplauzom i zapevali.

11.00 - Ples pred kordonom i bodljikavom žicom

00:14

Vaspitačice iz Zvečana igrale pred kordonom

Vaspitačice predškolske ustanove Lane iz Zvečana izvele su dve plesne koreografije pred kordonom i bodljikavom žicom, a povodom Svetskog dana dece.

10.50 - Svečlja: Protesti u Južnoj Mitrovici nepotrebni i ne pomažu Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja istakao je da su pozivi na protest u Južnoj Mitrovici sa ciljem pohoda na sever, nepotrebni i da ne pomažu Kosovu.

Svečlja je na Fejsbuku naveo da poziv na okupljanje preko društvenih mreža šire nepoznate osobe sa sumnjivih profila.

"Pozivi na protest na jugu Mitrovice i sa ciljem pohoda ka severu zemlje su nepotrebni i ne pomažu Republici Kosovo. Preko organizacije na društvenim mrežama pokušavaju se podstaći nepotrebna okupljanja. Prema procenama bezbednosnih institucija, poziv šire nepoznate osobe i sumnjivi profili na društvenim mrežama", naglasio je Svečlja.

10.20 - Todić: Srbi će biti istrajni u svojoj borbi

Bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić naveo je da Srbi iz te opštine ne prihvataju da ih predstavlja neko ko je na izborima osvojio 100 glasova, i da će biti istrajni u svojoj borbi sve dok predstavljeni zahtevi ne budu ispunjeni.

"Mi smo tražili da se zaposlenim licima omogući nesmetan ulazak na radna mesta, da gospodin Hetemi, izabran na nelegitimnim izborima, napusti zgradu, i da se specijalne jedinice kosovske policije povuku iz zgrade Opštine Leposavić. Odgovor Kfora je da nisu oni ti koji odlučuju", rekao je Todić za Pink.

Todić je naveo da se Srbi nisu povukli iz kosovskih institucija, i nisu bojkotovali izbore iz hira, već zato što nisu hteli da učestvuju u namerama kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

10.10 - Policija pozvala Albance da se ne okupljaju na mostu na Ibru

Povodom objava na društvenim mrežama da se na glavnom mostu na Ibru održi skup Albanaca, u znak podrške prištinskim institucijama, a pod sloganom "Idemo na sever", kosovska policija je pozvala građane da se ne okupljaju zbog složene bezbednosne situacije.

9.50 - Borelj: Nasilje na KiM mora biti osuđeno, nastavićemo razgovore

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ponovio je da nasilje na KiM mora biti osuđeno i dodao da će nastaviti da razgovara sa uključenim stranama.

Na marginama evropskog samita u Moldaviji, Borelj je istakao da je u sredu pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Slovačkoj da odigra svoju ulogu u smirivanju krize, dodajući da se nada da će istu poruku preneti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Moldaviji, prenosi Rojters.

9.45 - Stoltenberg: Nasilje protiv Kfora na KiM potpuno neprihvatljivo

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je, tokom dvodnevnog sastanka šefova diplomatija alijanse u Oslu, da je nasilje protiv mirovnih snaga Kfora na Kosovu i Metohiji "potpuno neprihvatljivo", prenosi Rojters.

On je ranije izjavio da će NATO poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti i "najoštrije osudio ničim izazvane napade na trupe Kfora na severu Kosova, koji su doveli do ranjavanja 30 pripadnika mirovnih snaga“.

Stoltenberg je objasnio da će Kfor "preduzeti neophodne korake da normalizuje i obezbedi bezbednost". On je pozvao Beograd i Prištinu da preduzmu mere kako bi sprečili dalju eskalaciju situacije.

9.25 - Milović: Mirni otpor naše najjače oružje, retorika Prištine ne doprinosi stabilizaciji

Bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović istakao je da su scene koje su se desile u Zvečanu mogle da se izbegnu, ali da nije bilo dobre volje druge strane.

"Mi moramo da se vratimo na petak 26. i ono što Priština radi da sa specijalnim jedinicama ulazi u zgrade opštine. Predstavnicima Kfora smo rekli da je policiji mesto u stanicama, ne u opštinama. U zgradi opštine Zvečan nema nikoga, radnici ne mogu već peti dan na svoja radna mesta. U srednju i osnovnu školu deca ne idu. Specijalcima tu nije mesto", naveo je Milović za Dnevnik RTS.

Prema njegovim rečima, sve potiče od sporazuma koje Priština ne sprovodi.

"Priča oko ZSO traje više od 10 godina. Da je zajednica zaživela ne bismo došli u ovu situaciju. Na sve provokacije mi moramo ostati mirni, naše najjače oružje je mirni otpor. Istina je na našoj strani, mi smo na svojoj zemlji, ništa tuđe nismo uzeli", rekao je Milović za Dnevnik RTS.

9.10 - Rakić: Kfor raspoređen na pet tačaka u gradu, Srbi nemaju problem sa njima

Čelnici Srpske liste Goran Rakić, zajedno sa rudarima Trepče, stigli su jutros do zgrade Opštine Zvečan, gde se i danas nastavlja protest Srba.

Rakić je tom prilikom rekao da su pripadnici Kfora rasporedjeni na pet tačaka u gradu, na raskrsnicama, sa ciljem da se spreče incidenti. On je napomenuo da Srbi nemaju problem sa Kforom, i pozvao građane na saradnju.

9.00 - Rudari na protestu u Zvečanu

Sa građanima Zvečana na protestima pridružili i rudari rudnika Crnac i Belo brdo iz Leposavića.

U ime rudara obratio se Darko Milojević koji je rekao da od petka ne radi flotacija rudnika jer su specijslne snage kosovske policije blokirale prilaze.

Okupljenima se obratio i predsednik Srpske liste Goran Rakić koji je rekao da je Kfor rasporedio snage na pet kljnučnih tačaka i raskrsnica u Zvečanu radi bezbednosti građana na protestima.

Pozvao je građane da mirno i dostojanstveno protestuju i pomognu vojnicima Kfora u održavanju reda i mira.

8.45 - Meštani Leposavića i danas nastavljaju sa protestom

Meštani se okupljaju masovno u Leposaviću. Kao i predhodnih dana, oni su od 7 sati ispred zgrade, dok manja grupa građana dežura tokom čitave noći.

Među okupljenima su radnici Opštine, a pristižu i ostali građani koji će i danas nastaviti sa mirnim protestom, tražeći ispunjenje svojih zahteva.

Zgrada Opštine Leposavić opasana je od juče duplom bodljikavom žicom i kordonom. Američke vojnike danas su zamenili vojnici italijanskog Kfora.

Noć je protekla mirno, a novoizbrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi je još jednu noć proveo u zgradi Opštine.

8.30 - Jevtić: Oskrnavljen spomenik na putu Štrpce-Brezovica

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić napisao je na Tviteru da je sinoć oskrnavljen spomenik na putu Štrpce-Brezovica.

“Spomenik je podignut u znak sećanja na 46 žrtava među kojima je bilo i dvanaestoro dece, koje su fašisti streljali na Vidovdan 1944. godine“, naveo je Jevtić na Tviteru.

8:15 Milović: Istina je na našoj strani, mirni otpor naše najjače oružje

Jutros su radnici lokalne samouprave u Zvečane izveli mali perforamans, potpisujući se u listu dolaska, pokazujući da žele da se vrate u kancelarije. Kfor je tokom noći ojačao pozicije na raskrsnicama u Zvečanu i drugim sredinama na severu KiM. To je rezultat sinoćnog zahteva Srba da Kfor rasporedi svoje jedinice kako bi se sprečile sve moguće provokacije do kojih je juče popodne dolazilo u Zvečanu.

Dragiša Milović, bivši predsednik Opštine Zvečan kaže za RTS da se, nakon povreda, oseća bolje.

“Nas više brine stanje Dragiše Galjka, koji je ranjen iz vatrenog oruža, pripadnik kosovske policije je pucao u njega, njemu pre svega želimo oporavak. Njegovo stanje je i dalje teško, razmatramo da ga pošaljemo u Beograd, jer radi se o dosta teškim povredama karlice, krvnih sudova. On je u svesnom stanju, razgovara, ali ćemo konzilijarno odlučiti kako dalje sa njim", navodi Milović.

7.55 - Radnici opštine Zvečan i danas ispred zgrade

Radnici opštine Zvečan i ovog jutra došli su ispred zgrade u 7 časova gde su se potpisali u knjigu evidencije da su i danas prisutni na svojim radnim mestima.

Pored radnika opštine, i ostali građani se polako okupljaju ispred bodljikave žice i metalne ograde koju su postavili vojnici Kfora, gde će i danas nastaviti sa mirnim protestom, tražeći ispunjenje svojih zahteva.

7.50 Pripadnici Kfora na važnim raskrsnicama u Zvečanu

Na važnim raskrsnicama i ulicama u centru Zvečana su od sinoć pripadnici Kfora sa oklopnim i drugim vozilima. Nalaze se tu radi bezbednosti i mira.

Njihovo pojačano prisustvo na ulicama i prilazima Zvečanu zahtevala je srpska strana nakon razgovora sa starešinom jedinice Kfora koja se nalazi ispred zgrade opštine.

Srpska strana je zahtevala to da bi se sprečili direktni kontakti okupljenih građana na protestima sa Kosovskom policijom i to nakon incidenta koji se dogodio juče u poslepodnevnim časovima.

Prema navodima očevidaca do incidenta je došlo kada je vozilo kosovske policije puno policajaca prolazilo kroz masu građana.

7.45 - Zastave na ogradi sa bodljikavom žicom

I ovog jutra pripadnici Kfora u Zvečanu stoje iza ograde sa bodljikavom žicom na koju su zakačene srpske zastave.

7.20 - Ristuča: Kurti doveo gradonačelnike uprkos sumnjama međunarodne zajednice

Komandant Kfora, general-major Anđelo Mikele Ristuča, komentarišući intervenciju Kfora na severu KiM, izjavio je da je rizik bio povezan sa činjenicom da je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti odlučio da nastavi sa inauguracijom gradonačelnika u četiri opštine na severu, uprkos protestima Srba i sumnjama međunarodne zajednice.

On je u intervjuu za italijanski list ''Republika'' rekao da je situacija u Zvečanu kao i drugde izuzetno promenljiva i da se može iznenada promeniti tokom veoma kratkog vremenskog perioda.

Ristuča je kazao da je upravo zbog toga u ponedeljak unapred pripremio veliki kontingent u četiri opštine sa srpskom većinom za inauguraciju nedavno izabranih albanskih gradonačelnika.

"Tvrdoglavost albanskih lokalnih vlasti da ne postupe u skladu sa indikacijama dobijenim od zapadnih partnera, naznakama koje služe da se olakša dijalog, posebno u svetlu napretka postignutog sporazumima u Briselu i Ohridu, u velikoj meri je oslabila ravnotežu. Da budem još precizniji, kažem da ako danas nismo ovde da oplakujemo mrtve među srpskim stanovništvom ili među albanskim policajcima, a to je zato što je intervenisao Kfor i uspeo da povrati smirenost”, kazao je Ristuča.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru za američku televiziju Si-En-En poručio je da Srbi na severu Kosmeta žele sigurnost za svoje porodice i poziva ih da ostanu mirni i da učine sve da se situacija stabilizuje.

Odbijanje Prištine da ispuni svoju obavezu o stvaranju Zajednice srpskih opština, kao i nelegitimni izbori od 23. aprila na Kosmetu, dva su važna momenta kada je reč o poslednjim sukobima na Kosovu, objašnjava

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.