NOVA RUSKA OFANZIVA: Putin naredio napad, Zelenski na evropskoj turneji! Šta će biti na frontu?
Foto: Promo

usijanje

NOVA RUSKA OFANZIVA: Putin naredio napad, Zelenski na evropskoj turneji! Šta će biti na frontu?

Postoje navodi da je za ispunjenje toga Vladimir Putin lično odredio rok do kraja marta

Objavljeno:

Dve nedelje pred godišnjicu početka ruske agresije na Ukrajinu na frontu je i dalje podjednako i krvavo i neizvesno. Pobednik se ne naslućuje, jer su po svemu sudeći obe strane spremne da idu do kraja. Institut za izučavanje rata saopštio je da su ruske snage pokrenule novu veliku ofanzivu na istoku Luganske oblasti i da predstoje žestoke borbe. Jedan od prvih ruskih ciljeva je da se konačno osvoji Bahmut koji se napada od 1. avgusta prošle godine, a zatim da se nastavi osvajanje linije južno prema Kramatorsku.

Postoje navodi da je za ispunjenje toga Vladimir Putin lično odredio rok do kraja marta. Taj termin se podudara sa predviđenim rokom za isporuku nemačkih tenkova "Leopard 2". Vojni analitičari ukazuju da se Putinu upravo zbog toga žuri - da bi vojska zauzela pozicije, ukopala se i spremno dočekala mart da uništava tenkove. Paralelno, Putin tvrdi da snabdevanjem Urkajine nemačkim tenkovima ugrožava rusku bezbednost.

Čelnik ruskog ministarstva odbrane Sergej Šojgu upozorava da se time efektivno uvlači NATO u sukob, a Dimitrij Medvedev najavljuje da Ruska Federacija mora što pre povećati proizvodnju ratnog naoružanja i tenkova kako bi odgovorili na zapadnu pomoć Kijevu.

U Rusiji se mobilizacija nastavlja, a u Ukrajini se 50.000 vojnika obučava za rukovanje novim naoružanjem. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nalazi se na evropskoj turneji gde od lidera traži dodatnu pomoć i čak borbene avione, tvrdeći da su mu neki lideri to i obećali!

U Usijanju pitamo da li sve ovo ukazuje da se 351. dana rata i u susret godišnjici ni ne sluti kraj sukoba?

Srećko Đukić, diplomata i nekadašnji ambasador Srbije u Belorusiji

prof. Časlav Koprivica, Fakultet političkih nauka u Beogradu

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.