SALJIH MUSTAFA OSUĐEN NA 26 GODINA ZATVORA: Kazna za ratne zločine, mučenje i ubistva!
Saljih Mustafa, Foto: Printscreen/Youtube

presuđeno!

SALJIH MUSTAFA OSUĐEN NA 26 GODINA ZATVORA: Kazna za ratne zločine, mučenje i ubistva!

Predmet protiv Saljiha Mustafe prvi je čiji je pretresni postupak započet pred ovim sudom u Hagu

Objavljeno:

Saljih Mustafa, jedan od komandanata terorističkih jedinica OVK osuđen je danas u Specijalnom sudu Kosova u Hagu na 26 godina jedinstvene kazne za ratni zločin proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo.

Mustafa je osuđen zbog ratnog zločina u aprilu 1999. godine nad šest albanskih civila zatočenih u logoru na izolovanom imanju u selu Zlaš.

Mustafa je oglašen krivim za: proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo, dok je oslobođen od optužbi za krivično delo surovo postupanje. Nekadašnji komandir OVK je 2020. godine prvi sproveden u haški pritvor.

Predmet protiv Saljiha Mustafe prvi je čiji je pretresni postupak započet pred ovim sudom u Hagu.

Specijalizovani tužilac teretio je Saljiha Mustafu po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti pretpostavljenog za zločine koje su počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih u selu Zlaš na području Goljaka na Kosovu.

Mustafa se, prema optužnici, tereti da je od približno 1. aprila 1999. godine, do pred kraj istog meseca, zajedno sa drugim pripadnicima OVK saslušavao i zlostavljao zatvorenike na imanju u Zlašu.

Saljih Mustafa optužen je po četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Uhapšen je i prebačen u pritvor 24. septembra 2020. godine.

Prvo postupanje sudu održano je samo četiri dana kasnije, 28. septembra 2020, pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom. Tokom ponovnog postupanja tačno mesec dana kasnije, Mustafa se po svim tačkama optužnice izjasnio da nije kriv.

Suđenje je počelo 15. septembra 2021. sa uvodnim izlaganjima specijalizovanog tužioca i zastupnika žrtava. Tužilaštvo je pozvalo 14 svedoka, a izvođenje dokaza okončano je 4. februara 2022.

Zastupnik žrtava svoje dokaze predočio je 21. marta ove godine, a izvođenje dokaznog postupka odbrane započelo je dan kasnije. Odbrana je 26. maja završila izvođenje svojih dokaza u predmetu.

Dokazni postupak u ovom predmetu okončan je 20. juna 2022. Strane u postupku su 21. odnosno 22. jula 2022. podnele svoje završne podneske.

(Espreso / Kossev)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.