OTVORENA SVA BIRAČKA MESTA ŠIROM SRBIJE! RIK: Glasanje na izborima za članove 23 saveta nacionalnih manjina
ilustracija, Foto: Stefan Stojanovic

GLASANJE

OTVORENA SVA BIRAČKA MESTA ŠIROM SRBIJE! RIK: Glasanje na izborima za članove 23 saveta nacionalnih manjina

Iz ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopšteno je da će 19 saveta biti birano na neposrednim, a četiri na elektorskim izborima

Objavljeno:

U Srbiji se danas održavaju izbori članova saveta 23 nacionalne manjine, a skoro pola miliona građana upisanih u Posebni birački spisak glasaće na 949 biračkih mesta od 7 do 20 časova.

Iz ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopšteno je da će 19 saveta biti birano na neposrednim, a četiri na elektorskim izborima.

Na neposrednim izborima članove saveta biraju pripadnici albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, madjarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, ruske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine, dok će članove nacionalnih saveta putem elektorske skupštine birati makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska manjina.

"Nacionalni saveti su najvažnije ustanove nacionalnih manjina kojima su, prema zakonu, poverena 'javna ovlašćenja da učestvuju u odlučivanju ili da samostalno odlučuju o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima'", naveli su iz ministarstva.

08.00 - Republička izborna komisija (RIK) je saopštila da su u 7 otvorena sva biračka mesta za izbore članova saveta nacionalnih manjina i da izborni proces protiče bez nepravilnosti.

RIK je u saopštenju dodao da 19 nacionalnih manjina svoje predstavnike bira na neposrednim izborima, a četiri putem elektorskih skupština.

Precizira se da je otvoreno svih 949 biračkih mesta za neposredne izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

"Za sada izborni proces protiče bez nepravilnosti, a svi birači upisani u posebne biračke spiskove mogu da glasaju do 20.00", naveo je RIK.

Novi Pazar: Bošnjaci biraju novi saziv BNV

Glasanje za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru i Sjenici protiče bez problema, rečeno je u lokalnim organima Republičke izborne komisije za sprovođenje tih izbora.

Predsednik tog tela u Novom Pazaru Esad Mahmutović rekao je da je na vreme otvoreno 67 biračkih mesta i da, za sada, glasanje prolazi u najboljem redu. Ista situacija je i u Sjenici, gde se Bošnjaci izjašnjavaju na 35 biračkih mesta, kazao je predsednik radnog tela Adnan Ciljević. Pravo glasa na izborima za novi saziv BNV ima 113.849 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak. Mogu da glasaju za jednu od pet izbornih lista: "Sandžačka demokratska partija - Husein Memić", "Stranka pravde i pomirenja - dr Misala Pramenković", "Bošnjačko jedinstvo - dr Sulejman Ugljanin", "Savez za Sandžak i dobre Bošnjane" i "Bošnjačka lista - Esad Džudžo".

Bujanovac: Pet lista Albanaca na izborima za članove nacionalnih saveta

U opštini Bujanovac svih 26 biračkih mesta na kojima pripadnici nacionalnih manjina glasaju za članove nacionalnih saveta otvorena su na vreme, a izbori se odvijaju bez problema, rečeno je u Radnom telu Republičke izborne komisije (RIK) za bujanovačku opštinu.

Na izborima za članove Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) učestvuje pet izbornih lista stranaka iz Bujanovca i Preševa, a za Nacionalni savet Roma kandidate imaju i bujanovački Romi na listi "Za jedinstvo Roma Srbije - Ibro Idić", preneo je portal Bujnovačke. Demokratska partija Nagipa Arifija je za predsednika NSA kandidovala Agima Halitija, lista Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija predložila je Ragmija Mustafu a lista Pokreta za demokratski progres Šćiprima Muslijua je kandidovala Nevzada Lutfijua.

Kandidat Alternative za promene je Levent Ćazimi a Demokratske partije Albanaca Enver Mehmeti.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.