KOLIKO NAS POVEĆANJE CENA STRUJE ČEKA? Ministarka Negre iznela nove informacije
Dubravka Đedović Negre, Foto: Printscreen/RTS

RAST CENA

KOLIKO NAS POVEĆANJE CENA STRUJE ČEKA? Ministarka Negre iznela nove informacije

Ona je rekla da je u oktobru bio dobar rad hidroelektrana i da su do 22. oktobra mogle da rade skoro u punom kapacitetu, te da nismo uopšte imali uvoz struje.

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Negre izjavila je da je uvoz struje kontrolisan i poručila da će se nastojati da povećanja cene struje i gasa budu minimalna i za privredu i za građane, te da misli da tih povećanja neće biti ove godine.

Ona je rekla da je u oktobru bio dobar rad hidroelektrana i da su do 22. oktobra mogle da rade skoro u punom kapacitetu, te da nismo uopšte imali uvoz struje.

- Nadgledamo dnevnu proizvodnju struje u Obrenovcu. Krajem oktobra smo imali određen uvoz reda veličine od osam do deset miliona evra i do sredine novembra planira se da bude u tom nekom sličnom iznosu - rekla je Negre i istakla da je uvoz struje kontrolisan.

Struja, Naplata, Kućni uređaji
foto: Nemanja Pančić, Beta, Rina

Dodala je da cena struje iz uvoza zavisi od berzanske cene na koju ne možemo da utičemo, a što se tiče cena koje plaćaju naši građani i privreda, Negre je rekla da će ona morati da se menja jer "moramo da obezbedimo našim preduzećima da mogu da pokriju troškove proizvodnje i da ulažu u nove kapacitete".

Navela je da je za sada razmatrano da povećanje cene i struje i gasa bude u minimalnom iznosu, onoliko koliko je zaista neophodno i dodala da će te cene ostati i dalje među najnižima u Evropi.

Dodala je da je država tu u velikoj meri subvencionisala i građane i privredu i da će to nastaviti da radi, pre svega za najugroženije građane.

- Gledaćemo da budu minimalna neophodna povećanja i za građane i za privredu - rekla je Negre, a na pitanje da li će to biti pre ili posle Nove godine, odgovorila je da se još uvek radi na tim usaglašavanjima, ali da misli da neće biti ove godine.

Investicije u energetski sektor su neophodne i neminovne, izjavila je Negre i najavila da će izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom biti završena u trećem kvartalu sledeće godine.

- Mislim da su u određenoj meri investicije i odlagane iako su neki važni projekti započeti i u sledećoj godini će biti završeni kao što su gasna interkonekcija sa Bugarskom i izgradnja novog postrojenja u Kostolcu B3 - termopostrojenja od 350 megavata koje je neophodno za proizvodnju bazne energije - rekla je Negre za Tanjug.

Srbija, Struja, Popust, Cena
foto: Beta

Navela je da je danas obišla temoelektranu u Obrenovcu, a prošle nedelje termoelektranu u Kolubari kako bi razgovarala sa ljudima koji tamo rade.

Dodala je da se tom prilikom uverila da su ta postrojenja stara više od 30 i 50 godina, da su određena održavanja urađenja i da treba nova da se planiraju kako bi se radni vek tih postrojenja produžavao dok se, dodala je, ne izgradi dovoljno hidrokapaciteta da može još više obnovljivih izvora energije da se uključi u mrežu.

- To je sve dugotrajan proces. Ono što država radi i što je Vlada odobrila, to je da se hitno nabave sredstva, oprema, sve ono što neophodno da bi sistemi mogli da rade adekvatno, da bi mogli na njih da se oslonimo pre svega u mesecima koji dolaze i da se pripremimo bolje i za narednu zimu jer mislimo da će cene energenata nastaviti da budu visoke i naredne godin -, rekla je Negre.

EPS
foto: EPS

Što se tiče gasa, navela je da su skladišta u Mađarskoj i Banatskom dvoru puna i podsetila da je završen Balkanski tok, te da se radi na završetku interkonekcija sa susednim zemljama pre svega sa Bugarskom što će, dodala je, biti završeno u trećem kvartalu sledeće godine.

- Važno nam je da što više diverzifikujemo izvore gasa - rekla je Negre. Dodala je da u rezervama imamo dovoljne količine mazuta, trenutno oko 32.000 tona.

- Sveukupno imamo oko milion tona uglja na deponijama. Treba nam više i zato radimo i na obezbeđivanju uglja iz uvoza - rekla je Negre.

Na pitanje da li će država nastaviti da ograničava cenu goriva, Negre je rekla da se država trudi da donosi odluke koje će pre svega da zaštite potrošače.

- Na nedeljnom nivou pratimo dešavanja i onda te odluke apdejtujemo. U interesu je da pratimo onoliko koliko imamo zaliha, proizvodnje i da onda imamo jedan dobar odnos i da potrošači budu zaštićeni - rekla je Negre.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.