PREDSEDNIK SE OBRATIO NACIJI: Rekao sam Kvinti i EU da OBMANJUJU JAVNOST, OVO je PLAN Prištine!
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA NAKON SEDNICE ZA NACIONALNU BEZBEDNOST

PREDSEDNIK SE OBRATIO NACIJI: Rekao sam Kvinti i EU da OBMANJUJU JAVNOST, OVO je PLAN Prištine!

Sednica koja je počela u 10 i trajala oko sat, juče je hitno sazvana pošto je predsednik reagovao na pismo koje su mu uputili predstavnici Srpske liste

Objavljeno: 12:02h

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić predsedava danas sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost.

U Beogradu je završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom je predsedavao predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić.

- Saslušali smo zahteve Srba s Kosova i Metohije, koji su nas upoznali sa potrebama i svime s čim se suočavaju, posebno uoči roka koji je režim u Prištini dao za preregistraciju i oduzimanje tablica i automobila ukoliko ih ne promene, a reč je tablicama Srbije - KM tablicama, rekao je predsednik dodavši da tako ugrožavaju stabilnost i mir, i opstanak našeg naroda dole.

Reč je o notornim lažima

- Nismo tu da bismo bili s njima kad je lako nego i kad je teško - dodao je pa rekao: Pre nekoliko dana dobili smo demarš nekih predstavnika odnosno akt zemalja Kvinte i EU i u njemu, u tački 2, piše da treba da razumemo da je kosovska akcija legitimna i u skladu sa sporazumom a da je problem u vremenu i metodama. Rekao sam im da to nije istina i da obmanjuju javnost i da je reč o notornim lažima te da oni nemaju nikakvo pravo na to ni po jednom sporazumu...Nikakve veze sa realnošću i napisanom nema... Zašto se to radi? A poenta je da se pokaže da su oni dobri... i da Srbi moraju da imaju RKS tablice jer priznaju nezavisno Kosovo.

- Ljudi su izmislili sve. Oni su izmislili legitimitet i legalitet nepostojeće odluke nepostojećeg papira, nepostojećeg paragrafa. To što priča Kvinta, EU, Priština, to ne postoji nigde, to što ne piše nigde. Ukazao sam im na to, nisam ni dobio odgovor. Baš ih briga, rekao je on.

Predsednik je pojasnio i razliku o RKS (prištinskim) i tzv. statusno neutralnim tablicama KS na koje Srbi pristaju, a za koje Priština tvrdi da su ukinute iako je sporazumom predviđeno da se o KS tablicama razmatra upravo u ovoj 2022. godini.

Obraćanje predsednika Vučića nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost
Obraćanje predsednika Vučića nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednostfoto: Printscreen

Ovo je njihov plan

- Plan im je da puste Srbe sa KM tablicama da izađu s Kosova ali da im nikad ne dopuste da se vrate na teritoriju Kosova s njima... Država Srbija neće dozvoliti progon niti bilo kakvu sličnu akciju poput pogroma 17. marta - dodao je predsednik i rekao: Kao što smo im rekli već stotinu puta, ni manje, ni više nego to...

Mi prihvatamo KS tablice

- Mi prihvatamo KS tablice - naglasio je Vučić ujedno pročitavši naredbu prištinskog ministra MUP kojim se nalaže ukidanje KS tablica protivno svim sporazumima iz Brisela.

Šta se pričalo na Savetu za nacionalnu bezbednost

- Razmatran je nemačko-francuski plan koji podržavaju SAD, a odgovor ćemo im dati u narednih 24 sata, postoje delovi koje mi ne prihvatamo - rekao je predsednik.

Kad će prema Rezoluciji 1244 deo srpskih snaga bezbednosti moći da se vrati na KiM

Predsednik je podsetio na Rezoluciju 1244 SB UN kojom se predviđa da se po povlačenju NATO snaga deo srpskih snaga bezbednosti vrati na KiM.

Gde to piše: Ne postoji nijedan akt koji predviđa formiranje vojske tzv. Kosova

Predsednik je naglasio da ne postoji nijedan akt koji predviđa formiranje vojske tzv. Kosova kad se zapadne zemlje već toliko drže poštovanja rezolucije UN i međunarodnog prava, a gde to piše kad je u paragrafu 6 izričito zabranjeno formiranje vojske tzv. Kosova.

Saterali su nas u ćošak, meri se omikronima, i to silom a ne snagom argumenata

Vučić je govorio i o pritiscima na Srbiju pomenuvši Kvintu koja prihvata sve što ide u prilog tzv. nezavisnosti Kosova i što se sprovodi silom a ne snagom argumenata. Najavio je i sledeću akciju koja se tiče predloga ulaska Prištine u savet Evrope a sve će početi irskim predlogom...

- Nisu nam dali nikakvu šansu da nešto prihvatimo... Kad te sateraju u ćošak, nemaš kud i onda se osećaš relaksirano i mirno, e tako se ja sad osećam - dodao je.

Nećemo dozvoliti progon Srba, nadam se da u Prištini imaju dovoljno pameti

Vučić je izjavio da su ga predstavnici Srba sa Kosova obavestili da će pružiti demokratski otpor ako im Priština krene da oduzima registratske tablice na vozilima i poručio je da "Srbija neće dozvoliti progon i ubistvo Srba".

"Nadam se da će u Prištini i oni koji ih podržavaju imati dovoljo pameti da ne idu protiv naroda koji želi da živi u svojoj državi Srbiji", rekao je Vučić, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. On je, podsećajući na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao da NATO nije na Kosovu da bude "skretničar i da se bori protiv Srba koji jedini, uz državu, poštuju odluku UN".

Upitao je međunarodnu zajednicu "po kom aktu se pravi vojska Kosova i kada će se dozvoliti povratak osoblja srpske i jugoslovenske vojske", citirajući odredbe te rezolucije. Njihov odgovor je da je rezolucije na snazi ali je i nju faktičko stanje demantovalo, jer je "iznad" odluka UN, rekao je Vučić.

Podsetimo, sednica koja je počela u 10 i trajala oko sat, juče je hitno sazvana pošto je predsednik reagovao na pismo koje su mu uputili predstavnici Srpske liste i zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Prethodno je jutros u 9 časova održan sastanak predsednika sa predstavnicima Srba sa KiM.

Srpska lista je tražila sastanak zbog, kako su naveli, "najave Aljbina Kurtija da će 1. novembra početi sa otimanjem imovine naših građana i vozila sa srpskim registarskim oznakama".

Tema sednice trebalo bi da bude istek prištinskog roka za preregistraciju vozila na Kosovu sa srpskim tablicama na "RKS" tablice.

Vučić je pre početka sednice održao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, a predsednik Srpske liste Goran Rakić kazao je novinarima posle sastanka da će, ukoliko dodje do oduzimanja imovine i tablice Srba, oni "pružiti miran, nenasilan i demokratski otpor".

On je rekao da će "ako Priština krene sa nasilnom akcijiom oduzimanja vozila sa KM tablicama blokirati sve prelaze i ulaze od severa ka centralom Kosovu".

Tema sednice trebalo bi da bude istek prištinskog roka za preregistraciju vozila na Kosovu sa srpskim tablicama na "RKS" tablice.

Vučić je pre početka sednice održao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, a predsednik Srpske liste Goran Rakić kazao je novinarima posle sastanka da će, ukoliko dodje do oduzimanja imovine i tablice Srba, oni "pružiti miran, nenasilan i demokratski otpor".

On je rekao da će "ako Priština krene sa nasilnom akcijiom oduzimanja vozila sa KM tablicama blokirati sve prelaze i ulaze od severa ka centralom Kosovu".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.