KOME SE UKAZUJE PRVO POMOĆ KADA DOĐE DO SAOBRAČAJKE, BEBI ILI MAJCI: Odgovor je malo surov, dr Starović otkrila sve
Foto: Printscreen/Instagram/jaiden.ashlea

ZNATE LI?

KOME SE UKAZUJE PRVO POMOĆ KADA DOĐE DO SAOBRAČAJKE, BEBI ILI MAJCI: Odgovor je malo surov, dr Starović otkrila sve

Porodilja je, takođe, u stabilnom stanju prebačena za Beograd.

Objavljeno:

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u utorak oko 19 časova kod Kladova iz pravca Negotina, povređeno je šest osoba, među kojima je i jedna trudnica.

Hitnom intervencijom lekara i medicinskog osoblja Zdravstvenog Centra Kladovo, žena je spašena, ali je nažalost beba rođena mrtva. Ostali povređeni su nakon stabilizacije stanja upućeni u Univerzitetski Klinički Centar Niš i Urgentni centar Beograd.

Porodilja je, takođe, u stabilnom stanju prebačena za Beograd. O traumama koje nastaju usled saobraćajnih nezgoda za trudnice i plod za jutarnji program Kurir TV govorila je dr Ivana Đurđević Starović, specijalista ginekologije i akušerstva.

- Nažalost, trudnice poput ostatka stanivništva nisu pošteđene saobraćajnih nezgoda s tim što kod njih postoji izuzetno povećan rizik, kako za majku tako i za plod. Razlikuje se od toga u kojoj nedelji je trudnoća. U ovom slučaju smo imali trudnicu u kasnoj trudnoći, samim tim je veći rizik. Ukoliko dođe do povrede bilo koje prirode veća je verovatnoća da će plod biti zaštićen u ranoj fazi trudnoće. U slučaju ovakvih velikih trauma teško je sprečiti neželjena dejstva. Uvek se prvo gleda da se stabilizuje majka, zatim plod. Procenjuje se da li će se trudnoća završiti prevremenim porođajem, nažalost nekad se desi da plod ugine u stomaku i tad se radi prekid trudnoće.

- Ne postoji biranje, žena je ta koja uvek ima prioritet osim ako je trudnica toliko povređena i pokazuje znake prestanka rada srca. Onda se vrši vađenje ploda radi pokušaja preživljavanja. Majci se prvoj ukazuje prva pomoć i samo takva majka može da sačuva plod. Ovde je došlo do velikog krvarenja majke, samim tim mora se prvo spasiti majka. Možda zvuči surovo, ali pravilo je da se prvo pomogne majci jer samo zdrava i zbrinuta trudnica može da rodi zdravu bebu - dodala je dr Ivana Đurđević.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.