ESPRESO INTERVJU NEDELJE Sonja Biserko: Srbija će morati da prizna Kosovo! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

samo na espreso.co.rs

ESPRESO INTERVJU NEDELJE Sonja Biserko: Srbija će morati da prizna Kosovo! (VIDEO)

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko govori o sudbini velikosrpskog nacionalizma, njegovoj koristi, odnosno šteti za Srbiju, kao i o mnogim drugim temama

Objavljeno: 14:26h
Milka Radović

A koje je vaše mišljenje o Jasenovcu?

- Pa naravno da mislim da je to zločin, odnosno genocid koji ne može da se zaboravi, ali u svakom slučaju mislim da je zloupotreba tog zločina otišla suviše daleko, i ono što se ovde radi na svakodnevnoj osnovi, posle 70, 80 godina jeste da se Hrvatska zakači za to ustaštvo i taj zločin, i sve što se dešavalo '90 - ih se opravdava tim zločinom. Tako je i krenula ta propaganda protiv Hrvatske '80 - ih godina, i mislim da Srbija to i dalje koristi kao mobilisanje emocija Srba i u Hrvatskoj i svuda, zato što nije spremna da se suoči sa onim što se dešavalo '90 - ih.

foto: Filip Plavčić

Koji je vaš stav o Kosovu, šta mislite o statusu Kosova?

- Ja smatram da je Kosovo nezavisno, i da je za situaciju na Kosovu već dugo odgovorna srpska država zbog državnog terora koji je dole sprovođen. To je manje više završena stvar. Nesposobnost srpskih elita da se bave stvarnim problemima Srbije ostavlja Kosovo kao jedini instrument njihovih očekivanja kada je reč o Bosni i Crnoj Gori. Naša elita je davno odustala od Kosova, građani Srbije odavno Kosovo računaju kao nezavisno. Treba pomenuti da je 2008. godine, kada je doneta deklaracija o nezavisnosti Kosova, kada je Koštunica ili neko od njegovih organizovao onaj pohod na strane ambasade i moleban, da su Srbija na tim izborima, u maju 2008. godine ipak glasala za proevropsku Srbiju.

Šta mislite o Evropskoj uniji, o ulasku Srbije, i da li mislite da će Srbija biti primorana da prizna Kosovo pri ulasku u EU?

- Kada se govori o novim članicama, treba imati u vidu i kontekst Evropske unije, i krizu kroz koju ona prolazi. Ja verujem da će ona opstati. Bilo je neophodno da se neke stvari menjaju i prilagode, s obzirom da je proširenje na Istok išlo suviše brzo, i da se očekivalo da će te zemlje postati demokratije slične onim na Zapadu. Pokazalo se posle 25, 30 godina da je to daleko od tog modela, i da je potrebno mnogo više generacija da bi se došlo do nekog nivoa koji bi se uklapao u ono što je zapadna demokratija.

Da li će jedan od uslova biti da Srbija prizna Kosovo?

- U krajnjem ishodu da.

Šta će onda da se desi?

- To je nešto što se nameće kao nekakav neophodan potez Srbije. Čitav dijalog između Prištine i Beograda ide u tom pravcu.

Ali predstavnici sadašnje vlasti kažu da Srbija nikada neće priznati Kosovo. Šta mislite kako će se to objasniti javnosti i građanima, ukoliko se to desi?

- Srbija ne želi Kosovo. Nije ga želela poslednje tri decenije, i svih tih godina na delu je bila politika koja je išla na neku vrstu otklanjanja neke vrste albanske populacije iz srpbijanskog konteksta. Imali smo pokušaj etničkog čišćenja na Kosovu, i sada je ostala ta podela koja nije realna. Srbija može sebi da učini medveđu uslugu zato što i druge manjine u Srbiji, pogotovo one koje su teritorijalno kompaktne mogu da traže isti status, kao što imaju Srbi na severu. To je opasan presedan koji se već desio u Bosni, da stvari rešavate na etničkom principu.

foto: Filip Plavčić

Koje je vaše mišljenje o lideru radikala Vojislavu Šešelju, i o Haškom tribunalu?

- Smatram da je činjenica da je Šešelj povratkom u Srbiju nakon toliko godina u Hagu je kontraproduktivna reakcija. To što se njemu dozvolilo da se svakodnevno pojavljuje u medijima, je jedna vrsta potcenjivanja Haškog tribunala, i marginalizacija svega što je tamo učinjeno. To dokazuje da Srbija nije spremna da uzme u obzir sve što se tamo uradilo.

Ali taj Haški tribunal ga je oslobodio..

- To još nije definitivno. Način na koji ga tretiraju naše elite je nedopustiv, odnosno kontraproduktivan. Svi koji su ovde bili '90 - ih dobro znaju kakva je njegova uloga bila u hijerarhiji Miloševićevih snaga.

Zašto mislite da ga je sud pustio na slobodu onda?

- To nije završeno, obnoviće se proces.

Koji mislite da će biti ishod?

- Ja se nadam da će dobiti nekakvu presudu za sve što je radio '90 - ih.

Mislite da će je biti posle 12 godina provedenih u Hagu?

- Ne mogu ništa da kažem, jer nije završen proces.

Bonus video:

ESPRESO TVITER: Zoran Živković čita tvitove o sebi

(Milka Radović)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.