RATKO MLADIĆ U TEŠKOM ZDRAVSTVENOM STANJU
Ratko Mladić, Foto: Profimedia

javljeno je

RATKO MLADIĆ U TEŠKOM ZDRAVSTVENOM STANJU

On je u nedelju iz pritvorske ćelije u Sheveningenu prebačen u jednu civilnu bolnicu

Objavljeno: 08:31h

General Ratko Mladić (80) je u teškom zdravstvenom stanju i već šest dana se nalazi u bolnici u Holandiji.

On je u nedelju iz pritvorske ćelije u Sheveningenu prebačen u jednu civilnu bolnicu, gde je bio nekoliko dana, a sada se nalazi u zatvorskoj bolnici. Kako za "Novosti" kaže njegov sin Darko Mladić, general ima upalu pluća, vodu u plućima i srčanu slabost.

- Za tu srčanu slabost ne znamo zbog čega se pojavila i da li je Ratko možda proteklih dana imao neki blaži infarkt. Nismo još dobili o tome nikakve nalaze - kaže nam Darko. - Jedino nam je usmeno, telefonom, saopšteno da mu je rađen ultrazvuk srca i dato obećanje da će nam svi ti nalazi biti dostavljeni. Inače, pre nekoliko dana smo tek dobili medicinske rezultate za koronu, koju je preležao početkom avgusta. NJu je srećom nekako lako podneo i nije imao neke ozbiljnije simptome.

Darko nam kaže da se generalu zdravstveno stanje dramatično pogoršava od maja.

- U teškoj je situaciji i čini mi se da je životno ugrožen. On više ne može sam da funkcioniše i neophodna mu je tuđa nega - kaže nam Darko. - Ne može više ni da se kreće, samo sedi i leži. Kad smo se ranije čuli dva puta nedeljno preko video - poziva, on jedva izdrži pola sata da sedi dok razgovaramo.

Darko Mladić
Darko Mladićfoto: Zorana Jevtić

Ove nedelje, otkako je u bolnici, Ratko Mladić se porodici javlja telefonom, ali uspeju da porazgovaraju jedva dva minuta, jer on za više nema snage. Supruga Bosa mu je poslednji put bila u poseti krajem jula, a ovih dana će ponovo hitno da otputuje u Holandiju, jer joj je dozvoljeno da ga poseti.

Inače, Mladić je u Hagu imao nekoliko blažih moždanih udara, koje tamošnje birokrate zvanično negiraju, ali rađeni snimci glave, koje su gledali neurohirurzi u Beogradu, pokazuju promene na mozgu, kojih ranije nije bilo. Preživeo je i infarkt, a tamošnji lekari nisu baš ažurno reagovali na njegove kasnije prijave čestih bolova u grudima, niti na šum na srcu, koji su srpski specijalisti otkrili. Pritisak od 180 su mu vodili kao normalan.

1 / 5 Foto: Printscreen

Operisan mu je tumor na debelom crevu, a godinu dana je lečen od anemije, prilično jalovo, ali se posle to malo stabilizovalo. Takođe, mesecima nisu uspevali da mu obore povišen šećer, terapije koje su mu davali nisu uopšte delovale, što ukazuje da mu nisu propisivali adekvatne lekove. Poslednje vreme imao je problema i sa bubrezima. Inače, poslednje dve godine lako se zamara, prestao je da ide u šetnje, jer brzo malaksa. Teško govori i sve slabije koristi desnu ruku.

OSUĐEN NA DOŽIVOTNI ZATVOR

MLADIĆ je u Hagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora i prihvaćene su optužbe da je počinio ratne zločine i da je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata za navodni genocid u Srebrenici, terorisanje Sarajeva, progone i ubistva nesrpskog stanovništva u BiH. Sudija Priska Nijambe izdvojila je svoje suprotno mišljenje. Oslobođen je optužbi za genocid u šest opština. Sve vreme od hapšenja u Srbiji 2011. godine nalazi se u pritvoru u Sheveningenu.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.