(UŽIVO) SAMIT OTVORENI BALKAN: Ministi Potpisali Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu
Samit otvoreni Balkan, Foto: Zorana Jevtić

samit

(UŽIVO) SAMIT OTVORENI BALKAN: Ministi Potpisali Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu

Dokument će se odnositi na garancije da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija imati prioritet u međusobnoj razmeni osnovnih životnih namirnica

Objavljeno: 13:59h

Na Samitu u okviru inicijative Otvoreni Balkan danas će u Palati Srbija biti potpisan sporazum koji će regulisati saradnju u oblasti prehrambene bezbednosti.

- Od uspeha projekta inicijative Otvoreni Balkan zavisi koliko ćemo uspeti da osiguramo dobru ekonomsku budućnost naših zemalja. Uspostavljanje zelenog koridora dovelo je do povećanja od 17 odsto trgovinske razmene - istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao:

- Sporazum koji danas potpisujemo značiće da kada bilo koja od naših zemalja donese odluku o zabrani izvoza određenih namirnica to znači da se takva odluka neće odnositi na nas međusobno.

Predsednik se osvrnuo i na važnost izdavanja prvih radnih dozvola, za koje smatra da će biti prekretnica u razvoju zemalja inicijative OB.

- Za nas je veoma važno osnivanje radne grupe za prevenciju krize, pošto znamo da nam se približavaju teška jesen i zima - istakao je Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama takođe je ukazao na značaj inicijative Otvoreni Balkan u vreme ekonomske krize.

- Zahvaljujući OB mogli smo da odmrznemo zabranu izvoza žita i da preduzmemo neophodne korake za energetsku bezbednost u vreme kada se snabdevanje energijom pretvorilo u dramatični problem na svetskom nivou. Naša želja da objedinimo snage dovodi nas danas do potpisivanja ugovora o bezbednosti prehrambrenih proizvoda - istakao je Rama.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski istakao je da će saradnja biti važna uzimajući u obzir nestašice hrane na globalnom nivou.

- Obavezaćemo se na stabilnost u snabdevanju hrane, pomogaćemo se kada god je neophodno, kako bi trebalo da rade komšijske zemlje. Neće biti prepreka, obezbedićemo stabilni promet bez restrikcija za pšenicu, so, šećer i druge proizvode - naglasio je Kovačevski.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija istakao je želju za pristup BiH u inicijativu Otvoreni Balkan, kao jedinstvenom ekonomskom prostoru u kom važe trgovinske slobode, isti onaj koji važi u Evropskoj uniji.

- Oni su omogućili povećanje broja zaposlenih, oni su omogućili i uplatili u budžet 18,8 odsto više nego prošle godine. Obezbedili su snabdevanje naftnim derivatima u veoma teškim uslovima. To je ona poslovna zajednica koja je omogućila dovoljne količine električne energije za BiH - istakao je Tegeltija.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović istakao je da je "vreme da izaberemo mir i progres, i da veća fleksibilnost granica ne znači menjanje istih, već veću šansu za pomirenje"

- Ovu inicijativu doživljavam kao jako uspešnu, i za kratko vreme je dokazala da može da obezbedi sigurnost - dodao je Abazović.

Šef diplomatije Mevlut Čavušoglu naglasio je da inicijativa Otvoreni Balkan pruža pristup tržištu rada.

- Takođe, priznavanje diploma i dokumenata će biti dobro za mlade na Balkanu. Ovo je nešto što će se pozabaviti odlivom mozga sa kojim se součava Zapadni Balkan, takođe omogućiće i poboljšati direktne strane investicije - istakao je Čavušoglu i dodao:

- Rat u Evropi pokazuje koliko smo ranjivi, dolazi zima i ne postoji recept osim solidarnosti. U Turskoj radimo da primenimo zeleni dogovor iz Istanbula. Mi vidimo inicijativu kao most između Zapadnog Balkana i Evropske unije. Nadamo se da će još više zemalja pristupiti.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je da je Mađarska spremna da se pridruži saradnji zemalja članica OB.

- Mađarska je spremna da se pridruži ovoj uskoj i bliskoj saradnji zemalja OB, kada je reč o integrisanim energetskim tržistima, bilo da je reč o gasu, struji i razmeni energije. Spremni smo da se pridružimo i bliskoj saradnji kada je reč o obezbeđivanju bezbednosti hrane, kao i kada je reč o privlačenju investicija u ovom regionu - rekao je Sijarto dodajući da bi to moglo da se desi već do samita u Budimpešti ukoliko nije previše ambiciozno.

U 11 sati uslediće sastanak lidera sa predstavnicima institucija zaduženim za privlačenje investicija u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a potom i sastanak sa predstavnicima kriznih grupa za snabdevanje hranom i energentima, kao i potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Dva najvažnija dela tog dokumenta odnosiće se na garancije da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija imati prioritet u međusobnoj razmeni osnovnih životnih namirnica, kako bi stanovništvo tih zemalja imalo dovoljno hrane u kriznim situacijama, kao i na mehanizme sprečavanja reeksporta hrane na treća tržišta.

Samitom će predsedavati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski.

Skupu će prisustvovati i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Podsetimo juče je otvoren četvorodnevni Sajam vina koji predstavlja prvu konkretizaciju Incijative Otvoreni Balkan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.