VUČIĆ U BRISELU: Srbiji nisu potrebne bilo čije strane baze
Vučić i Stoltenberg, Foto: Printscreen / RTS

SASTANCI

VUČIĆ U BRISELU: Srbiji nisu potrebne bilo čije strane baze

Napomenuo je da je još jednom istakao da će Srbija ostati vojno neutralna

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Briselu odakle se obraća na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

- Hvala što ste me primili danas u Briselu. Zahvaljujem se što je želeo da sasluša poziciju Srbije. Govorili smo o onome što se zbivalo, ne moramo uvek sve da vidimo istim očima. Ulogu KFOR i NATO poštujemo na KiM. Njihova uloga uticala je na ublažavanje tenzija na KiM. Nastavićemo da poštujemo mandat KFOR-a i verujem da ćemo uvek naići na razumevanje i želju Stoltenberga i NATO za obezbeđivanja mira i stabilnosti. Za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja, sutra ćemo imati teške razgovore - rekao je Vučić.

Napomenuo je da je još jednom istakao da će Srbija ostati vojno neutralna i da "želimo da izbegnemo svaku vrstu eskalacije i da dođe do sukoba".

1 / 3 Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

- Sutra ćemo imati teške razgovore, jer gotovo ni u čemu nismo saglasni, ali Srbija će se držati međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svega što je potpisano. Srbija je vojno neutralna zemlja i tako će i ostati. Naša istorija nije laka, ali želimo učvršćivanje saradnje i sa KFOR-om i NATO i da izbegnemo eskalaciju sukoba. Mi mislimo da nismo napravili nikakvu provokaciju, ali razumem da smo mi sa Balkana dojadili svima u Briselu.

- Ono što je važno za ljude u Srbiji je da smo našu poziciju objasnili.

Vučić je, u odgovoru na pitanja novinara, istakao da srpska vojska i policija ni u jednom trenutku nisu prešli administrativnu liniju.

- Zahvalan sam NATO-u što sa takvim neistinama nije izlazio, za razliku od nekih drugih. Niko nije rekao izvinite zbog laži da ćemo da napadnemo. Srbiji nisu potrebne bilo čije strane baze, Srbije je vojno neutralna, želi da sama obezbeđuje svoju zemlju i svoj narod. I tako će se ponašati i u budućnosti.

Stoltenberg je na početku obraćanja istakao da su razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji.

- Cenim priliku da se lično sastajemo da nastavimo razgovore. Da bi se situacija na terenu poštovala, potrebna je odgovornost i Beograda i Prištine. NATO nastavlja da prati situaciju na terenu, ukoliko bi stabilnost bila ugrožena KFOR je spreman da interveniše. Konstruktivan dijalog je jedini način da se nađe rešenje. Pozdravljam sledeću rundu dijaloga koja će se održati sutra. Pozivam sve strane da pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje. Naša mirovna misija KFOR ostaje fokusirana na svoj mandat - rekao je Stoltenberg.

On dodao da je tema razgovora bio i rat u Ukrajini.

Podsetimo, Vučić je pre odlaska u Brisel rekao da je sastanak sa Stoltenbergom jako važan i dodao da će razgovarati i sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i mnogim drugima, ali je naglasio da ne zna šta se može očekivati od tih razgovora.

Vučić će se tokom dvodnevne posete Briselu, podsetimo, sutra sastati i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem uz posredovanje EU i pokušati da nađe rešenje za situaciju na KiM izazvanu odlukom Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, ali i sva ostala otvorena pitanja koja su podigla tenzije u južnoj pokrajini i zapretila bezbednosti Srba na KiM.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.