OVO JE NAJVEĆA STRAST ANE BRNABIĆ! U slobodno vreme stalno to radi, bez toga NE MOŽE
Foto: Damir Dervišagić

privatan život

OVO JE NAJVEĆA STRAST ANE BRNABIĆ! U slobodno vreme stalno to radi, bez toga NE MOŽE

U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, i tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade

Objavljeno:

Rođena je 1975. godine u Beogradu. Poseduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, i tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade.

Kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave posebno je radila na reformi javne uprave kroz uvođenje elektronske uprave u Srbiji kako bi država postala istinski servis građana. Uvođenje elektronske uprave u Srbiji značilo je i mnogo efikasniju i transparentniju upravu, kao i alat za odlučnu i praktičnu borbu protiv korupcije.

SNS, Ana Brnabić
foto: Damir Dervišagić

Neki od najznačajnijih projekata koje je realizovala u ovom segmentu tokom svog mandata jesu projekat e-Beba („Bebo, dobro došla na svet”), automatska razmena podataka između organa javne uprave (zahvaljujući kojoj se danas rutinski razmenjuju podaci između svih organa uprave, umesto da ih građani sami sakupljaju i nose od šaltera do šaltera), elektronska prijava i plaćanje poreza na imovinu, elektronski upis dece u vrtiće i škole.

Kao predsednica Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije Vlade Srbije, u svakodnevnim konsultacijama sa IT industrijom iz Srbije, startap i inovacionim kompanijama, razvila je Akcioni plan i krenula u njegovu brzu primenu. Srbija je danas zemlja sa četiri naučno-tehnološka parka – u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, što sve doprinosi tome da je IKT sektor najperspektivniji i najbrže rastući (dostigao učešće od 6% u BDP).

Članica je grupe „Novi lideri za Evropu” Svetskog ekonomskog foruma i Savetodavnog odbora organizacije “World Minds” koja okuplja najvažnije svetske inovatore iz svih oblasti. U Savetodavnom odboru ove organizacije su, između ostalih, i Frederik de Klerk, predsednik Južnoafričke Republike u periodu od 1989. do 1994. godine (započeo i vodio pregovore koji su doveli do kraja aparthejda i usvajanja prvog demokratskog ustava Južne Afrike u decembru 1993) i Gerhard Šreder, bivši kancelar Nemačke.

Ana Brnabić
foto: Kurir Tv

Pre izbora u Vladu Srbije, bila je direktorka kompanije „Kontinental vind Srbija” (Continental Wind Serbia – CWS), predsednik Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i član Upravnog odbora neprofitne organizacije PEKSIM koja stipendira studente iz Srbije i Severne Makedonije da završe master studije na Univerzitetu Kembridž pod uslovom da se vrate u svoju zemlju i pomognu njen razvoj i reforme.

Učestvovala je u osnivanju i NALED-a i PEKSIM fondacije.

Bila je angažovana u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Bila je zamenica direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspertkinja na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viša koordinatorka Programa za ekonomski razvoj opština.

Dobitnica je brojnih priznanja za razvojne projekte na kojima je radila, promociju društveno-odgovornog poslovanja i tolerancije.

Na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, 28. oktobra 2020. godine, izabrana je po drugi put za predsednicu Vlade Srbije.

Privatan život!

Portal najžena.rs je otkrio i malo poznate stvari o privatnom životu Ane Brnabić.

Za šoping nema previše prilika, a i ne želi da remeti ljude koji se zateknu u tržnom centru, što bi zbog protokola bilo neminovno, pa kupovinu garderobe prepušta partnerki Milici.

Ana Brnabić
foto: AP / DARKO VOJINOVIĆ

‒ Divno je što ona ima ukusa, zamislite da je drugačije ‒ našalila se.

Premijerka je iskreno priznala da poslednjih godina nema previše vremena ni za bavljenje sportom, a fizičku kondiciju održava tako što gde god može ide stepenicama.

‒ Ranije sam bila baš aktivna, u teretanu sam išla najmanje tri puta nedeljeno, a kao mlađa sam trenirala plivanje.

Posle napornog radnog dana čaša piva ili belog vina je najbolja antistres-terapija, poručuje Ana Brnabić. Dok je, kako kaže, vodila „normalan“ život u tu kategoriju svrstavala je i kuvanje.

‒ Malo šta može da me opusti kao kuvanje; od seckanja i mešanja namirnica do promišljanja šta bi još mogla da dodam kako bih poboljšala ukus. Lazanje pravim najbolje na svetu, bez preterivanja. I moji bratanci misle da tetka pravi najbolje lazanje, ali nisam to odavno radila. Kad se završi mandat, vratiću se toj strasti.

Ipak, Ana Brnabić vratila se kuvanju i pre nego što je mislila. Doduše, na meniju večere koju je pripremila nisu bile lazanje, već pileća krilca, a ako je suditi po komplimentu koji je javno dobila od svog gosta, nema sumnje da se odlično snalazi i sa roštiljem.

„Prvi put kod Ane na večeri. Krilca su super. Jedini problem je u tome što Ana, u stvari, ne jede, a ja ne mogu da odolim“, napisao je predsednik Aleksandar Vučić, uz fotografiju sa premijerkom koju je objavio na društvenim mrežama.

Ni predsednik ni premijerka nemaju baš previše vremena za opuštena kućna druženja, a kada se već ukazala prilika, potrudili su se da je isprate i adekvatnom garderobom – majicama koje su, sticajem okolnosti, bile u istoj nijansi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.