POJAVILA SE NIKAD VIĐENA FOTOGRAFIJA ZORANA ĐINĐIĆA! Na današnji dan je rođen, evo koliko bi napunio godina!
Zoran Đinđić, Foto: Profimedia, Printscreen

Premijer srbije

POJAVILA SE NIKAD VIĐENA FOTOGRAFIJA ZORANA ĐINĐIĆA! Na današnji dan je rođen, evo koliko bi napunio godina!

Zoran Đinđić je igrao istaknutu ulogu u izborima za predsednika SR Jugoslavije septembra 2000. i uličnim demonstracijama 5. oktobra koje su dovele do zbacivanja Miloševića sa vlasti

Objavljeno:

Na današnji dan rođen je bivši premijer Srbije i predsednik Demokratske stranke Zoran Đinđić.

Đinđić je studirao filozofiju na Univerzitetu u Beogradu, a paralelno je pohađao i predavanja iz istorije umetnosti, sociologije i ekonomije. Posebno interesovanje je pokazivao za Petra Kropotkina, čija je dela prevodio na srpski i kritičku teoriju društva, poznatu pod nazivom Frankfurtska škola.

Zoran Đinđić
Zoran Đinđićfoto: Profimedia

Đinđić je zajedno sa drugim srpskim intelektualcima, disidentima i prodemokratskim aktivistima osnovao Demokratsku stranku, zasnovanu na temeljima i sličnom konceptu predratne Demokratske stranke za vreme kraljevine Jugoslavije. Postao je predsednik izvršnog odbora stranke 1990. godine i izabran za poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srbije. Godine 1994. je postao predsednik Demokratske stranke umesto dotadašnjeg Dragoljuba Mićunovića.

Zoran Đinđić je igrao istaknutu ulogu u izborima za predsednika SR Jugoslavije septembra 2000. i uličnim demonstracijama 5. oktobra koje su dovele do zbacivanja Miloševića sa vlasti. Đinđić je postao premijer Srbije 25. januara 2001. godine i ujedno prvi post-Miloševićevski predsednik vlade.

Đinđić je bio dobro prihvaćen od strane zapadnih država. Njegovi sastanci sa tada vodećim ličnostima zapadnih zemalja Džordžom Bušom, Tonijem Blerom, Žakom Širakom i drugima, snažno su ukazivali da Zapad podržava njegovu politiku.

Na stepeništu zgrade sedišta Vlade Srbije u Beogradu 12. marta 2003. godine oko 12:30 predsednik Vlade Zoran Đinđić pogođen je metkom koji je prošao kroz njegovo srce i brzo je odveden u bolnicu, ali njegova smrt proglašena je jedan čas kasnije, "u 13:30 na operacionom stolu Urgentnog centra". Od drugog ispaljenog metka teško je ranjen u stomak pripadnik obezbeđenja premijera Milan Veruović, koji svedoči o ubistvu predsednika vlade u svojoj knjizi Treći metak, a prema tom svedočenju posle dva metka možda je ispaljen i treći metak. Prema zvaničnom Vladinom saopštenju, Đinđić nije bio pri svesti nakon dolaska u bolnicu.

1 / 4 Foto: Printscreen

Po presudi suda, Milorad Ulemek Legija je naredio Zvezdanu Jovanoviću da ubije Zorana Đinđića. Ulemek je osuđen na 40 godina zatvora za krivična dela koja uključuju ubistvo i pokušaj ubistva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.