NA DANAŠNJI DAN IZREČENA ISTORIJSKA PRESUDA: Za ubistvo Đinćića OSUĐENI na 378 godina ZATVORA! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

15 GODINA OD ISTORIJSKE PRESUDE

NA DANAŠNJI DAN IZREČENA ISTORIJSKA PRESUDA: Za ubistvo Đinćića OSUĐENI na 378 godina ZATVORA! (FOTO)

Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine kada dok je ulazio u zgradu Vlade Srbije

Objavljeno:

Na današnji dan, pre 15 godina, optuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića, pripadnici zemunskog kriminalnog klana i rasformirane Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, oglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora, a do danas su ostali nerazjašnjeni politički motivi i inspiratori tog tragičnog događaja.

Prvooptuženi za ubistvo nekadašnji komandant rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO), Milorad Ulemek Legija, i Zvezdan Jovanović, koji je optužen da je neposredni izvršilac atentata, osuđeni su na maksimalne kazne zatvora u trajanju od 40 godina.

- Ulemek je sve pripremio. Jovanović je ispalio hice - rekla je sudija Nata Mesarević čitajući presudu.

Presuda je izrečena za ukupno dvanaest lica.

Suđenje je počelo krajem 2003. i predstavlja prvi proces protiv organizovanog kriminala u Srbiji.

1 / 4 Foto: Milan Obradović, Youtube / Printscreen

U sudnici su se pored predstavnika porodice oštećenih i optuženih, nalazili predsednik Srbije Boris Tadić i ministri vlade pokojnog premijera Zorana Đinđića, mešu njima i prof. dr Slobodan Milosavljević. Za Telegraf.rs prisetio se dana kada je presuda doneta.

- Da, bio sam tamo, to je bilo u zgradi Specijalnog suda, u onoj najvećoj sali. Mi smo bili negde na spratu, utisak je autoritativnost sudije (Nate) Mesarović koja je herojski iznela taj proces i koja je dokazala i osudila ubice Zorana Đinđića. Moj subjektivni osećaj sve vreme posle ubistva je osećaj neverice i nemoći i neke žali zato što vlasti koje su vodile Srbiju nakon ubistva nisu pokazale ni dovoljno hrabrosti, ni dovoljno spremnosti da se sve stavke vezane za to ubistvo rasvetle do zadnje tačke - rekao je Milosavljević.

Jedna je stvar, kako kaže, ko je povukao oroz, ali inspiracija i politički motivi i razlozi, kao i uticaj raznih faktora je ostao u magli.

- Nemamo odgovore na brojna pitanja iz relativno bliske prošlosti, a po meni je to preduslov da Srbija krene napred. Nismo raščistili ni Drugi svetski rat, temu partizana i četnika, nismo rasvetleli ni Tita ni njegovu ulogu, ni raspad Jugosavije, ni Miloševićevu ulogu, ni ubistvo Zorana Đindića - rekao je Milosavljević.

Povodom različitih inicijativa za oslobađanje Zvezdana Jovanovića, Milosavljević je upitao:

- Šta znači tražiti oslobađanje pravosnažno osuđenih ubica koji su pucali, ne u jednog čoveka, oni su pucali u instituciju predsednika Vlade Republike Srbije, pucali su u državu, usporili su put Srbije ka Evropi i svetu, ostavili su njegovu decu bez roditelja. Ja se tog dana jako dobro i bolno sećam, on je ubijen na svom radnom mestu, na ulazu u zgradu Vlade Srbije. To je za mene mnogo teže, jer vi ste tada pucali u državu - rekao je Milosavljević.

Nakon ubistva premijera Đindića usledila je akcija Sablja, a Zoran Živković za Telegraf.rs ocenjuje da je upravo ona dovela do presude i rasvetljavanja mnogih kriminalnih dela, ne samo Zemunskog klana, već šire.

Zoran Živković
Zoran Živkovićfoto: Beta/Miloš Miškov

Živković je prokomentarisao da je doneta presuda zasnovana na činjenicama, budući da su, kako kaže, ispunjeni elementi za dokazivanje krivičnog dela, a to su priznanje, postojanje svedoka i materijalnih dokaza.

- Ostalo je nerazjašnjeno ko je inspirator atentata na Zorana Đindića, nažalost, to je teško dokazati. Imamo puno primera u svetu i u istoriji da to nije dokazano, od Kenedija preko mnogih drugih predsednika države ili premijera koji su ubijeni - rekao je Živković koji dodaje da veruje da je motiv imala vlast iz 90-ih.

Kritikovao je inicijative i pozive da se amnestira ubica Zorana Đinđića, Zvezdan Jovanović, ocenjući da su to zagovarali "takozvani borci za srpstvo i kvazi patriote".

- Naravno, nikakva presuda ne može da nadoknadi to što njega nema, njegovoj porodici, njegovim prijateljima, ali i celoj državi, ali bar je, eto, doneta ispravna i jasna odluka o tome da se utvrdi ko je izvršio to teško krivično delo - zaključio je Živković.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović rekao je za Telegraf.rs da je sudski postupak vođen uprkos kampanji koja ga je pratila sve do pravosnažnosti presude, a zatim i kampanji koja je, kaže, nastavljena sve do danas, pre svega kriminalizacijom Đinđića i "nas njegovih saradnika".

Zvezdan Jovanović
Zvezdan Jovanovićfoto: Profimedia

- Kad razmišljamo o tom vremenu ja osećam veliku obavezu i poštovanje prema ljudima koji su spasili Srbiju. Spasili su je tako što su sproveli beskompromisnu istragu, što su u rekordnom roku podigli optužnicu i onda uz neverovatne otpore same države i većeg dela javnosti uspeli da taj sudski postupak dovedu do kraja - rekao je Jovanović.

Srbija se, prema njegovim rečima, ogrešila i o Natu Mesarović predsednicu sudskog veća koja je pročitala presudu, o ministra policije i njegovog zamenika Duška Mihajlovića i Nenada Milića, a grešna je i prema ljudima koji su vodili Sablju i tu istragu ne razmišljajući o sebi, rekao je Jovanović, a na pitanje o političkoj pozadini odgovorio da ona nikada nije otkrivena u pravnom postupku pred institucijama, ali je podsetio da je odmah po ubistvu Đinđića stiglo saopštenje iz DSS u kojem se poziva na formiranje koncentracione vlade.

Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine kada dok je ulazio u zgradu Vlade Srbije.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.