OGLASILA SE RUSIJA POSLE DOGAĐAJA U MITROVICI I NA JARINJU: Moskva upozorila Prištinu
Ruska zastava, Foto: Profimedia

kosmet

OGLASILA SE RUSIJA POSLE DOGAĐAJA U MITROVICI I NA JARINJU: Moskva upozorila Prištinu

Moskva poziva Prištinu i SAD i EU koji stoje iza nje, da prekine sa provokacijama i da poštuje prava Srba na Kosovu

Objavljeno: 21:21h

Odluka peivremenih vlasti u Prištini da od 1. avgusta počnu da primenjuju neosnovana diskriminaciona "pravila" o prinudnoj zameni ličnih dokumenata i registracionih tablica lokalnih Srba predstavlja još jedna korak ka proterivanju srpskog življa sa Kosova, navodi se u večerašnjem saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Ova odluka ima za cilj i da se "istisnu srpske institucije sa Kosova koje obezbeđuju zaštitu prava srpskog stanovništva od samovolje prištinskih ekstremista na čelu sa "premijerom" Aljbinom Kurtijem".

Aljbin Kurti
Aljbin Kurtifoto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

- Lideri kosovskih Albanaca znaju da Srbi neće ostati ravnodušni, kada je reč o direktnom napadu na njihove slobode i namerno idu na eskalaciju situacije kako bi pokrenuli vojni scenario. Naravno, na meti oštrih napada nalazi se i Beograd koji zapad želi dodatno da neutralizuje albanskim rukama - istakli su u MIP-u.

Moskva poziva Prištinu i SAD i EU koji stoje iza nje, da prekine sa provokacijama i da poštuje prava Srba na Kosovu.

Moskva
Moskvafoto: Profimedia

- Ovakav razvoj situacije još jednom pokazuje neuspeh posredničke misije EU. To je i primer kakvo je mesto pripremljeno Beogradu u EU, predloživši Beogradu da faktički prihvati obespravljenost svojih sunarodnika - zaključeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.