Ministarstvo odbrane se oglasilo povodom pada aviona u Grčkoj!
Mesto tragedije u Grčkoj, Foto: Profimedia

SAOPŠTENO JE

Ministarstvo odbrane se oglasilo povodom pada aviona u Grčkoj!

Organizacija leta, koji je imao rutu Niš, sa tehničkim sletanjima u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i krajnjom destinacijom Dakom, niti izbor kompanije za transport, nisu bile u nadležnosti Republike Srbije

Objavljeno:

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas povodom, kako su naveli, brojnih neistina i izmišljotina koje se plasiraju u vezi sa padom aviona u Grčkoj, koji je poleteo iz Niša i koji je prevozio proizvode srpske odbrambene industrije, da je Srbija ispunila sve međunarodne obaveze i postupala u skladu sa svim važećim međunarodnim propisima.

Iz Ministarstva odbrane ponavljaju neke od činjenica zbog manipulacija kojima pojedini krugovi nanose štetu ugledu Republike Srbije:

Avion Antonov-12, koji je u vlasništvu ukrajinske kompanije "Meridian LTD", prevozio je oko 11,5 tona proizvoda naše namenske industrije, dok je vlasnik navedene robe bila privatna kompanija "Valir" iz Srbije. Republika Srbija izdala je saglasnost za izvoz naoružanja, čiji je dozvoljeni krajnji korisnik bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša.

Organizacija leta, koji je imao rutu Niš, sa tehničkim sletanjima u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i krajnjom destinacijom Dakom, niti izbor kompanije za transport, nisu bile u nadležnosti Republike Srbije. Takođe, dodaju iz Ministarstva, Republika Srbija nije nadležna za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakim slučajevima obraća za preletnu dozvolu.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Kao što smo već i saopštili naša zemlja odobrila je izvoz i transport školskih i svetlećih minobacačkih mina. S obzirom da smo izdali dozvolu za izvoz ovog naoružanja ka krajnjem kupcu Ministarstvu odbrane Bangladeša, svakako ne može biti reč o ilegalnoj trgovini, već o izvozu u skladu sa međunarodnim pravom - dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva napominju i da bi dozvola bila izdata i da se radi o bojevoj municiji ili bilo kojoj drugoj vrsti naoružanja, s obzirom da je Bangladeš dozvoljeni krajnji korisnik i da je izvoz ovoj zemlji apsolutno u skladu sa zakonom i svim međunarodnim propisima, jer nije ni pod kakvim međunarodnim sankcijama.

- Tu činjenicu ističemo jer je Srbija veoma transparentna po ovom pitanju, dok se u pojedinim domaćim krugovima kontinuirano ponavlja narativ po kojem je izvoz naoružanja dozvoljen svima, uključujući i najbogatije zemlje sveta, ali ne i Srbiji - dodaje se.

Sasvim je očigledno, ističu iz Ministarstva, da su pojedini domaći i inostrani krugovi razočarani što im je razobličena prvobitna laž da je Srbija transportovala naoružanje Ukrajini, te nastavljaju sa plasiranjem novih izmišljotina.

- Ali smo ubeđeni da će se ponovo razočarati, jer je Republika Srbija i u ovom slučaju dosledno poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze, te na miru pružamo podršku grčkim vlastima da o svemu sprovedu detaljnu istragu i obaveste javnost - poručuju iz Ministarstva odbrane.

Bonus video:

01:43

PRVI AVION SLETEO NA KRUŠEVAČKE ROSULJE: Dočekan aplauzom i vodenim pozdravom

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.