OBRATIO SE PREDSEDNIK VUČIĆ: Tri puta su mi rekli DA NIJE VREME! Hoću u Jasenovac, a ne na MORE
Foto: Nemanja Nikolić

O AKTUELNIM TEMAMA

OBRATIO SE PREDSEDNIK VUČIĆ: Tri puta su mi rekli DA NIJE VREME! Hoću u Jasenovac, a ne na MORE

Glavni povod za obraćanje predsednika Vučića je to što su mu vlasti u Zagrebu zabranile odlazak u Jasenovac, gde je želeo da oda poštu žrtvama. Takođe, predsednik Srbije će govoriti o formiranju nove Vlade Srbije, tek završenim konsultacijama sa predstavnicima izbornih lista o budućem premijeru, kao i o drugim važnim temama

Objavljeno: 19:13h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se naciji iz Predsedništva.

Glavni povod za obraćanje predsednika Vučića je to što su mu vlasti u Zagrebu zabranile odlazak u Jasenovac, gde je želeo da oda poštu žrtvama. Takođe, predsednik Srbije će govoriti o formiranju nove Vlade Srbije, tek završenim konsultacijama sa predstavnicima izbornih lista o budućem premijeru, kao i o drugim važnim temama.

Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

"Prethodnih dana smo moj tim i ja razgovarali sa predstavnicima izabranih lista u Narodnoj Skupštini obavili konsultacije sa 11 izbornih subjekata i verujem da smo ne samo obavili Ustavnu ulogu, već uspeli da saznamo nešto više o programima stranaka, ali i odnosu države prema određenim pitanjima. To je bilo važno i uspešno".

Predsednik Vučić je podsetio i da je razgovarao sa manjinama.

"Sa 'Zavetnicima' i 'Dverima' smo razgovarali o raznim zahtevima, neke smo prihvatili, neke nismo. Oni su izneli svoja opredeljenja i zahteve po pitanju Kosova i Metohije, neuvođenja sankcija Rusiji, prajda"...

O razgovoru sa listom predvođenom Marinikom Tepić, rekao je:

"Uprkos razlikama, razgovor je bio korektan. Kako smo i očekivali, izrazili su želju da ostanu u opoziciji".

Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

"Razgovori SNS i SPS bi trebalo da počnu".

"SNS me već obavestio da imaju većinu u Skupštini Srbije, ja sam ih zamolio da me obaveste kada završe svoje razgovore, kako bih mogao da predložim mandat licu koje predloži SNS. Kada od njih dobijem te informacije, predložiću mandatara za sastav nove vlade".

"Suštinski sam zadovoljan razgovorima. Većina stranaka je razumela težinu situacije sa kojom se suočavamo".

Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

"Žao mi je što 1,5 lista nisu zainteresovani za građenje institucija".

O energetici:

"Povećali smo rezerve na 234 miliona kubnih metara. Jasno vam je za koliko je to dana. To je nekih 46-47 dana, skladištimo gas u Mađarskoj da bismo mogli da izvučemo dodatnih 6 miliona, čime smo se osigurali. Preduzimamo mnogo napora i truda da bismo se obezbedili za predstojeću zimu".

"Vidite da se danas Gasprom pozvao na 'višu silu' u snabdevaeu neke zemlje. Građani moraju znati koliko napora peduzimamo da se najbolje pripremimo za zimu. Još uvek nismo razmatrali smanjenje temperature u stanovima, ali može doći do toga ako se neko pozove na 'višu silu'. Nismo dogovarali da smanjujemo temperature, ali imamo sve planove u zavisnosti od toga šta može da se desi. Borimo se na dnevnom nivou da bismo obezbedili energentne".

"Borimo se za naftu, razgovaramo sa NIS-om. Zabranili smo izvoz da bismo omogućili normalne cene. Što se hrane tiče, krajem septembra ili početkom oktobra ćemo ompogućiti izvoz žitarica kako bi i poljoprivrednici mogli da zarade. Zabrinjavajuća je suša".

"Gledaćemo da povećanje cena električne energije i gasa ne ide preko 10 posto, što je veliki uspeh, naveo je predsednik uz napomenu da Srbija do sada nije odustala ni od jednog velikog projekta što je jako važno".

Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

O neodlasku u Jasenovac:

"Slučajno ili ne, informacija o mom neodlasku u Jasenovac ne pojavljuje se u srpskim medijima, već objavljuje Jutarnji list u 7.29, dok iz Beograda nema nikakve reakcije. Oni su mislili da ćemo da izađemo u javnost, mi nismo želeli, već smo hteli u tišini da predamo notu. Zato su krenuli u napad sumanutim argumentima. 'Zamislite, Vučić je hteo da dođe na našu teritoriju i položi cveće i upali sveću'. Zamislite koliki bi haos izazvalo to cveće".

"Oni su rekli da sam hteo da dođem u tajnu posetu", rekao je predsednik pokazujući kako su ga hrvatski mediji optužili da je "hteo da napravi haos".

Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

"Kažete da sam hteo da provociram povodom godišnjice 'Oluje'. Naime, 2. septembar 2022, to je mesec dana pošto je prošlo obeležavanje 'Oluje'. Njihovo slavlje, a naše tugovanje. Prvi put kontaktiramo kabinet Plenkovića da 10. septembra posetimo Jasenovac. Posle četiri dana smo dobili odgovor da situacija nije dobra za posetu".

Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

"Prvog marta 2022. ponovili smo zahtev da posetimo Jasenovac 5. marta. Posle dva dana dobili smo poruku da nismo dobrodošli, a 4. marta sam doneo odluku da ne idemo".

"Onda je došao treći put, kada sam obavestio Pupovca, rekao sam mu 'ako hoćeš da obavestiš Plenkovića', nikakva to tajna za njih nije bila. 'Oluju' su oni podsvesno povezali sa Jasenovcem, da ja ne ulazim u njihovu podsvest. Ja nisam nikada, ali oni jesu i to govori više o njima nego o nama. Mi ćemo doći i poći u Jasenovac, i ne brinite, bićemo korektni, poći će jedna kamera sa nama, kako bismo izbegli provokaciju, ali obavestili javnost. Tada je osnovan jedan od najstrašnijih logora u Evropi, a sramota je da nijedan predsednik Srbije nije bio tamo, a ja sam bio dva puta. Nijedan nikada nije bio u Jasenovcu. Rekao sam da želim da odem za vreme mandata, da pokažem poštovanje prema našim žrtvama i da pokažem da nikada nećemo zaboraviti naše žrtve. I onda u četvrtak, 14. jula u 11 časova u Predsedništvu je došlo da se prenese iskrena molba da predsednik Aleksandar Vučić ne ide u Jasenovac. Rekli su da su zbunjeni, da su za posetu čuli neslužbeno".

"Onda smo dobili ceo ovaj cirkus koji napravili sami u pola 8 u nedelju ujutru, bez da smo mi išta napravili, a zamislite greh koji sam napravio jeste to što sam poželeo da uđem na teritoriju Evropske unije i položim cveće za stradale. I sve to pravdate pričom o provokacijama i ne znam čemu".

"Broj jedan argument je neistina, da ne kažem da je laž, jer sam to radio prošle godine u septembru. To da je u pitanju odlazak na more, ja na more ne želim da idem, iako mnogi građani Srbije idu na more u Hrvatsku, ja nisam zainteresovan za more. Hoću da idem u Jasenovac, mene on zanima, ne more. Pod tri, pošto su ovde govorili kako je Tadić kao predsednik bio u Jasenovcu, kao predsednik nije nikada. Ja sam u gradini 7 puta bio službeno, dva privatno, pa ne kažem da sam bio u Jasenovcu".

"Neukusno je da porede more i Jasenovac, jer na more ne želim da idem, a u Jasenovac želim".

"Sve kuće Vučića spaljene su 1992, a izvinite, mi nijednu kuću nismo spalili".

"Razumem ja zašto sam Hrvatima kriv i zašto me mrze. I ja bih da sam na njihovom mestu, samo ne bih imao tako tupave razloge".

"U pravu je ministar Selaković, nigde ne piše da imamo obavezu, ali kad god sam išao u BiH, uzmem telefon i obavestim Bakira Izetbegovića".

Upitan da li ga je posle svega zvao predsednik Hrvatske Milanović, rekao je:

"Ni sa kim nisam kontaktirao iz hrvatskih vlasti osim sa gospodinom Pupovcem. Ne znam ni šta bih pričao sa njima. Ja da se nekome dodvoravam, neću dok sam živ".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.