"KORONA IZGLEDA KAO MAČJI KAŠALJ U ODNOSU NA ONO ŠTO NAM SE SPREMA": Brnabić otkrila šta nam donosi ZIMA!
Ana Branabić, Foto: Foto: Youtube/TWIN Global - The World Innovation Network

premijerka se oglasika

"KORONA IZGLEDA KAO MAČJI KAŠALJ U ODNOSU NA ONO ŠTO NAM SE SPREMA": Brnabić otkrila šta nam donosi ZIMA!

Kako je podsetila, Srbija je sa Mađarskom potpisala ugovor za dodatna skladišta za gas, a počelo je punjenje i tamo i u domaćem skladištu Banatski Dvor

Objavljeno: 14:21h

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će predstojeća zima biti teška i da se zato radi sve kako bi se obezbedilo dovoljno energenata za građane i privredu, istakavši da je Srbija pokazala da ume da upravlja kriznim situacijama.

„Pandemija koronavirusa sada izgleda kao ‘mačji kašalj’ u odnosu na ovo što sada živimo i što nam se sprema, ali borimo se da sebi kupimo svaki dan bezbednosti tokom zime“, rekla je Brnabić i dodala da se u Vladi Srbije svaki dan računa koliko ima obezbeđenih energenata.

Kako je podsetila, Srbija je sa Mađarskom potpisala ugovor za dodatna skladišta za gas, a počelo je punjenje i tamo i u domaćem skladištu Banatski Dvor.

1 / 4 Foto: Profimedia

„Pregovaramo oko dodatne količine uglja, jer imamo problema oko kopanja našeg uglja i gledamo da radimo što brže, da što više zatvorimo naš elektro-energetski sistem i da imamo sve što je potrebno za naše građane i privredu, ali i da te cene ne rastu kao što rastu u Evropi“, kazala je ona.

Navela je i da se kriza u Srbiju preliva iz drugih zemalja i da će, ukoliko nemačka privreda stane, a ovde zapošljava više od 75.000 ljudi, „Srbija imati ogroman problem“.

Brnabić je kazala da se država zato bori za cenu gasa i električne energije, kako bi domaća privreda bila konkurentna, podjednako i strani investitori i domaće kompanije.

Rekla je da građani moraju da razumeju da su vremena teška, ali je podsetila i da je Srbija prošla kroz pandemiju koronavirusa bez nestašica, te da se „Srbija pokazala da ume da upravlja krizama“.

Podsećamo, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je ranije da se veoma brine kako će se stvari razvijati u narednom periodu, naročito naredne zime, jer nije siguran kako će da se okonča sukob u Ukrajini i kakve to efekte može imati na Srbiju, Evropu i ostatak sveta.

Aleksandar Vučić
foto: RTV Pink printscreen

„Brinem za zimu naročito, zato što je nafta ponovo skočila, struje nigde biti neće, a gasa – to je pitanje. Biće teška zima za sve nas“, rekao je Vučić nakon posete Spomeniku heroja sa Košara.

On je rekao da država nastoji da ide napred i da je očuvana mogućnost da se i dalje gradi ono što je započeto, a da bi to bilo i lakše da ima „još više odgovornosti u pojedinim državnim organima“.

„Plašim se da imamo mnogo nepoznatih u toj jednačini. Svaki dan analiziram šta se zbiva, dobro poznavajući sve svetske aktere u ovom trenutku“, rekao je on.

Vučić je rekao da se mnogi ponašaju tako kao da im je Srbija „najlakša meta“, ali da se država bori i čini sve što je u skladu sa mogućnostima i to polako počinju da shvataju i oni koji imaju drugačije mišljenje.

„Imamo fer pristup i prema zapadnim i istočnim partnerima. Kažemo svima u lice šta mislimo. I svaki dan nam analitičari govore da nećemo moći više da sedimo na dve stolice. Ljudi, vi niste razumeli kada smo 100 puta rekli – mi imamo svoju politiku. I to hrabro kažemo i jednima i drugima“, dodao je on.

Bonus video:

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.