OD STRUGA DO 800 MILIONA EVRA: Kako je Karić vladao Srbijom i da li će opet?
Foto: Facebook / Bogoljub Karić

Dočekao svojih 5 minuta

OD STRUGA DO 800 MILIONA EVRA: Kako je Karić vladao Srbijom i da li će opet?

Na vrhuncu moći, Karići su samo u Beogradu bili vlasnici 13 vila i 33 stana. Espreso podseća kako je Boguljub stekao sve što je imao
Objavljeno: 15:39h

Međutim, sve je to stalo 2004. i 2005. godine kad je optužen za pranje ogromnih svota koje je, prema navodima tužilaštva, vršeno preko brojnih ćerki firmi.

Najveća kompanija “Mobtel” bila je jedna od 24 predmeta sumnjive privatizacije kojima su se bavili nadležni organi. Prema navodima medija koji su imali uvid u dokumenta tužilaštva, novac su "prali" preko čak 43 firme u zemlji i inostranstvu.

Centri su u najvećem broju slučajeva bili Kipar, ali i Velika Britanija, Australija, Irska, Panama, Sijera Leone...

foto: Profimedia

Na teret im se stavljalo i da su uticali na sudsku vlast, a među optuženima se nalazila i bivši sudija Trgovinskog suda u Beogradu Ivanka Knežević protiv koje je zastarelo krivično gonjenje prošle godine.

Nakon istrage koja je sprovedena, Bogoljub i Sreten Karić su tokom sedam godina (1998-2005) preko članova porodice i ljudi od poverenja koje su postavljali na rukovodeća mesta prelivali novac s računa “Mobtela” na lične račune.

Za to su rađeni fiktivni ugovori ili na osnovu odluka mimo pravilnika poslovanja, i to s firmama u čistom vlasništvu najčešće Karića, za usluge koje nikada nisu ostvarene.

Čak su i sume za nepostojeće poslove bile i po nekoliko puta više od stvarne cene. Osim usluga koje su te firme navodno radile za “Mobtel”, šira porodica Karić dolazila je do novca uplaćujući samima sebi - kupovinom časopisa, CD-ova koje je izdavala, plaćanjem školarina ili stipendija svojoj deci i deci svojih direktora.

U tokovima novca i poslovanju Karića koje je nalik trileru država je, barem se sumnjičalo, oštećena za više milijardi dinara.

foto: Fondacija Novak Đoković

Međutim, sve optužbe su odbačene i zastarele, sve poternice povučene, pa je tako Bogoljub karić sada i zvanično slobodan i nevin građanin.

Kako je najavio, u Srbiju će se vratiti za par dana, kako bi prisustvovao venčanju svoje ćerke, 31. decembra.

Naredna godina će pokazati da li će ovaj biznismen krenuti gde je i zastao pre desetak godina i da li će uspeti da se vrati na stare staze slave?

Zašto nikad nije osuđen? Valjda će i to pokazati meseci i godine pred nama. Prema nekim informacijama, Aleksandar Vučić nimalo nije zadovoljan oslobađajućom presudom Kariću.

Vučić: Zar je moguće da nema dokaza protiv Dinkića i Karića?

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.