Objavljen program saradnje Švajcarske i Srbije za period od 2022. do 2025. godine, LEPE VESTI
Švarcarski ambasador, Foto: Ambasada Švajcarske

odnosi srbije i švajcarske

Objavljen program saradnje Švajcarske i Srbije za period od 2022. do 2025. godine, LEPE VESTI

Na zvaničnoj svečanosti kojom je ujedno istaknuto tri decenije dugo partnerstvo dve države, u ime Švajcarske konfederacije obratio se Nj. E. Ambasador Švajcarske u Republici Srbiji, g. Urs Šmid

Objavljeno:

"Partnerstvo koje traje - podrška u pravo vreme", poruka je koja je obeležila jučerašnju svečanost povodom predstavljanja Švajcarskog programa saradnje sa Srbijom za period od 2022. do 2025. godine.

U okviru novog Programa, švajcarska razvojna saradnja u Srbiji će se fokusirati na oblasti ekonomskog razvoja i zapošljavanja, demokratskog upravljanja i civilnog društva, kao i klimatskih promena i održivog urbanog razvoja.

Ambador Urs Šmid
Ambador Urs Šmidfoto: Ambasada Švajcarske

Na zvaničnoj svečanosti kojom je ujedno istaknuto tri decenije dugo partnerstvo dve države, u ime Švajcarske konfederacije obratio se Nj. E. Ambasador Švajcarske u Republici Srbiji, g. Urs Šmid, dok je ispred Vlade Republike Srbije govorila ministarka privrede gđa. Anđelka Atanasković.

Program je prisutnima predstavio g. Rihard Koli, šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske u Republici Srbiji, dok je video pozivom goste pozdravila i prof. Dr Ursula Renold, šefica odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta.

1 / 8 Foto: Ambasada Švajcarske

Ministarka privrede Anđelka Atanasković istakla je da je ovaj događaj značajan iskorak u jačanju ekonomske saradnje dve prijateljske zemlje, kao i da je Švajcarska Konfederacija tokom poslednje decenije jedna od pet zemalja sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju. Ministarka je navela i da je posebno značajno to što švajcarske kompanije u Srbiji danas zapošljavaju više od 12.000 radnika.

„Posebno bih naglasila da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, samo u prva dva meseca ove godine iz Srbije u Švajcarsku ostvaren izvoz vredan od 28,9 miliona evra, što predstavlja rast od 18,9 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. U istom periodu, uvoz iz Švajcarske uvećan je za 93,3 odsto i dostigao je iznos od 86,6 miliona evra“, navela je ministarka.

Anđelka Atanasković
Anđelka Atanaskovićfoto: Ambasada Švajcarske

„Prostor za dalje unapređenje saradnje Srbije sa Švajcarskom Konfederacijom, pre svega, prepoznajemo kroz rast priliva švajcarskih investicija, posebno kroz grinfild projekte, ali i veći obim učešća u procesu privatizacije preduzeća iz portfolija Ministarstva privrede. Jedan od pokazatelja izvrsne saradnje dveju zemalja reprezentuje i potpisivanje Ugovora o donaciji nove Informacione platforme između Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove zakazano za petak, 13. maj“, zaključila je ministarka Atanasković.

Rihard Koli
Rihard Kolifoto: Ambasada Švajcarske

„Novi Program saradnje sa Srbijom za period do 2025. godine zasnivaće se na četiri ključna segmenta, a to su demokratsko upravljanje i civilno društvo, ekonomski razvoj i zapošljavanje, klimatske promene i održivi urbani razvoj, kao i migracije. Fokus će biti na promociji veće inkluzivnosti građana na lokalnom nivou, njihovog učešća u demokratskim procesima, kao i na podršci ka ispunjenju ciljeva Agende 2030“, izjavio je Koli i dodao da će posebna podrška biti usmerena i na dualno obrazovanje, podršku malim i srednjim preduzećima i poboljšanju poslovne klime u Srbiji.

Bonus video:

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.