UPRAVO SE OGLASILA ELMA ELFIĆ ZUKORLIĆ! Progovorila o obdukciji preminulog muftije, OVO SU NAJNOVIJE INFORMACIJE
Elma Elfić Zukorlić, supruga iznenada preminulog muftije Zukorlića, Foto: Filip Plavčić

ŽELI ISTINU

UPRAVO SE OGLASILA ELMA ELFIĆ ZUKORLIĆ! Progovorila o obdukciji preminulog muftije, OVO SU NAJNOVIJE INFORMACIJE

Juče je obavljena eshumacija Muamera Zukorlića, a jasno je šta njegova supruga traži i kakve su joj sumnje

Objavljeno: 12:56h

Međunarodni stručni tim sastavljen od obducenata sudske medicine iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Nemačke obavio je juče ekshumaciju i obdukciju potpredsednika Skupštine Srbije, predsednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) i nekadašnjeg muftije Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Muamera Zukorlića.

Proces ekshumacije, osim srbijanskih tužilaca, nadgledalo je i Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Nakon ekshumacije i obdukcije, Zukorlić je ponovo sahranjen, ali ovaj put haremu Altun-alem džamije u Novom Pazaru.

Podsetimo, Zukorlić je posle smrti 6. novembra prošle godine ukopan u rodnom mestu Orlje kod Tutina, dok mu je dženaza klanjana u Novom Pazaru.

Elma Elfić Zukorlić, supruga iznenada preminulog muftije Zukorlića i generalna menadžerka na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru kazala je za portal Radiosarajevo.ba da od “analiza očekujem istinu”.

- Zato sam od prvog trenutka, od kada je iznesena sumnja da postoji mogućnost da je Muftija otrovan, zatražila hitnu ekshumaciju i obdukciju - kazala je Elfić Zukorlić.

Muamer Zukorlić
foto: Filip Plavčić

Zahvalila se Tužilaštvu “što je i ovaj put brzo reagovalo”, te u relativno brzom vremenskom intervalu zakazalo novi termin ekshumacije i pristalo na međunarodne posmatrače.

- Emotivno, za decu i mene ovo je bio najteži trenutak od Muftijine smrti i sa njime se nosimo samo kroz činjenicu da će se na ovaj način doći do istine i da će orkestriran presing na ovaj dio Muftijine porodice prestati, a nakon čega ćemo tražiti pravdu kroz pravosudne organe - zaključila je Elfić Zukorlić u izjavi.

Usame Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja, koju je osnovao njegov otac Muamer, rekao je jučer okupljenima u dvorištu Altun-alem džamije u centru Novog Pazara, a nakon ponovnog ukopa njegovog oca, „da je narod Sandžaka još jednom ispratio vođu, a „da su mnogi njegovim preseljenjem postali jetimi“, prenela je Anadolija.

Dodao je „da je želja naroda bila ispred želje roditelja i porodice pa je zato Zukorlić nakon šest meseci od dženaze, ukopan s ostalim velikanima u haremu Altun-alem džamije“.

- Tvojih 30 jetima neće odustati od tvog puta, koliko god bude bilo teško i na šta god naišli. Mi smo danas ovdje u ovom historijskom trenutku, a zbog ovoga što se dešava ovih dana posljedice će se osjećati u narednih 100 godina - kazao je Usame Zukorlić.

Podsetimo, ranije je pravu Republičkom javnom tužilaštvu podnio sin Muamera Zukorlića, a na osnovu, kako se tvrdi, nalaza dvije inostrane laboratorije koje su rezultatima analiza navele da je smrt Zukorlića navodno nastupila „uslijed trovanja teškim metalima ili hranom“.

Slučaj je prebačen na novopazarsko Više javno tužilaštvo.

(Espreso/radiosarajevo.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.