VUČIĆ SE SASTAO SA KAREN DONFRID: Kakve poruke Srbiji donosi pomoćnica državnog sekretara SAD? (FOTO)
Sastanak Vučića i Donfridove, Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Online

počeo sastanak

VUČIĆ SE SASTAO SA KAREN DONFRID: Kakve poruke Srbiji donosi pomoćnica državnog sekretara SAD? (FOTO)

Posle Beograda, Donfrid i Eskobar, koji su juče boravili u Prištini, posetiće BiH, Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid. Sastanak je u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu počeo oko 15 sati.

Razgovoru prisustvuju i specijani izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

Takođe, sastanku prisustvuju i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Donfrid će se kasnije sastati i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Posle Beograda, Donfrid i Eskobar, koji su juče boravili u Prištini, posetiće BiH, Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Online

Šta je Donfrid poručila u Prištini?

Tokom boravka u Prištini, Donfrid i Eskobar su se sastali sa kosovskom predsedicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem. Posle razgovora sa Osmani, pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid rekla je da dijalog izmeđi Prištine i Beograda trebalo bi da se završi međusobnim priznanjem dveju zemalja.

"Sjedinjene Države će nastaviti da rade sa Kosovom na razvijanju ekonomije, povećanju regionalne povezanosti i razvoju diversifikovanog energetskog sektora. Mislimo da je budućnost Zapadnog Balkana u evroatlantskim integracijama. Dijalog između Srbije i Kosova, mora se završiti međusobnim priznanjem", istakla je Donfrid.

Ona je navela da Kosovo mora svakodnevno da se bori da izađe u susret svojim građanima i dobije mesto koje mu pripada u evropskim i evroatlantskim institucijama. To, kako je navela, uključuje intenziviranje napora u dijalogu Beograda i Prištine koji bi, tvrdi, trebalo da bude usmeren na uzajamno priznanje.

Uoči sastanka u Beogradu, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose je rekao za Euronews Srbija da će fokus posete biti na energetskoj diversifikaciji, odnosno na energetskoj bezbednosti. naveo je da to ima veze sa Rusijom.

(Espreso / Euronews Srbija / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.