Srbija uskoro dobija novi saziv Narodne skupštine – ko sve ulazi u parlament? NEKI POSLANICI PRVI PUT U KLUPAMA
Skupština Srbije, Foto: Stefan Jokić, Wikipedia

ULAZE RAZNI

Srbija uskoro dobija novi saziv Narodne skupštine – ko sve ulazi u parlament? NEKI POSLANICI PRVI PUT U KLUPAMA

U Novi skupštinski saziv, trinaesti od prvih višestranačkih izbora, sa 11 izbornih lista dolaze i mnogi koji će prvi put sedeti u poslaničkim klupama

Objavljeno:

Posle odlučivanja RIK-a, po prigovorima i žalbama na ponovljenim izborima u lokalnim samoupravama, biće utvrđeni i konačni rezultati predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora.

Potom, u roku od 30 dana sledi zakazivanje konstitutivne sednice, koju saziva prethodni predsednik. To se očekuje do kraja maja. U novi saziv republičke skupštine ulazi više od 30 političkih organizacija. Pored političkih stranaka koje do sada nisu bile u Parlamentu, ulaze i poslanici kojima je to prvi mandat.

Skupština Srbije
foto: Ana Paunković

U Novi skupštinski saziv, trinaesti od prvih višestranačkih izbora, sa 11 izbornih lista dolaze i mnogi koji će prvi put sedeti u poslaničkim klupama.

U vrhu liste SNS-a "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" sa 120 poslaničkih mesta su lekari, sportisti i naučnici. Poslanički mandat, prvi put dobiće i molekularni biolog Jelena Begović. U kampanji je isticala planetarni napredak u nauci.

"Sada nauka postaje ekonomska kategorija, biotehnologija, gde vi koristite živ sistem da proizvedete nešto, postaje druga, treća ekonomska grana u razvijenim zemljama. To je nauka i nauka jeste postala ekonomska kategorija", navodi Begovićeva.

Mandate su osvojile i stranke koje do sada nisu bile u Skupštini. Zavetnici ulaze u Parlament sa 10 poslanika, a lista koalicije Moramo zauzeće 13 poslaničkih mesta.

"Mi jesmo novi u Skupštini, u toj vrsti institucije, ali nas ljudi poznaju sa ulice, sa raznih debata, analiza, televizijskih nastupa, pa i svega onog što smo radili prethodnih osam godina, svakako zelene teme, očuvanje životne sredine, socijalna pravda", navodi Radomir Lazović iz Koalicija Moramo.

Koalicija Nada i Monarhisti Vojislava Mihailovića ulaze u Skupštinu sa 15 mandata, Patriotski blok - Dveri i POKS Žike Gojkovića sa 10 poslanika. Listi SPS, JS, Zeleni - Ivice Dačića pripala su 32 mesta.

Nada
foto: Ana Paunković

Od manjinskih stranaka u novi skupštinski saziv - SVM ulazi sa 5 poslaničkih mesta, Stranka pravde i pomirenja - muftijin amanet sa tri, i sa po dva poslanika SDA Sandžaka i Zajedno za Vojvodinu.

Stavove dela Vojvođana prvi put iz skupštinske klupe braniće poslanik sa liste "Zajedno za Vojvodinu", advokat Aleksandar Olenik.

"Zalagaćemo se za teme za koje smo dobio mandat od Vojvođana, a to je broj jedan – pijaća voda u Zrenjaninu, Kikindi i okolini. Broj dva, možda najvažnije – povećanje subvencija za poljoprivrednika, za paora ne samo u Vojvodini, nego za sve koje su u ovom trenutku 10 do 15 puta manje, ne 10 do 15 odsto, nego 10 do 15 puta nego u EU", navodi Olenik.

Prvoj sednici, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedava najstariji poslanik. Najstariji u predstojećem sazivu je Vladeta Janković, kandidat za gradonačelnika i poslanika liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije", koja ulazi u novi skupštinski saziv sa 38 mandata, što je svrstava na drugo mesto po broju poslanika.

Ako najstariji narodni poslanik ne može ili ne želi da predsedava, sednici Skupštine predsedavaće "sledeći po starini" - prisutni narodni poslanik.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.