GIK odbila 116 prigovora opozicionih lista na izbore u Beogradu
GIK, Foto: Grad Beograd

odlučeno

GIK odbila 116 prigovora opozicionih lista na izbore u Beogradu

GIK je na drugoj sednici obustavio prigovore za dva mesta gde se ponavljaju izbori

Objavljeno:

Gradska izborna komisija (GIK) sinoć je većinom glasova odbila 116 prigovora na glasnje za novi saziv Skupštine Beograda koje su dostavile izborne liste „Ajmo ljudi" i „Ujedinjeni za pobedu Beograda".

Ove opozicione liste podenele su prigovore, navodeći da je na razlicitim biračkim mestima na teritoriji Beograda bilo kršenja zakona tako što birači koji su glasali van biračkog mesta nisu zaokruženi u biračkom spisku, da je jedna osoba potpisivala birački spisak u ime više birača i da su pojedini članovi biracačkih odbora vodili ličnu evidenciju o glasanju, što je korišćeno kasnije za pozivanje birača da izađu i glasaju.

Stavljene su primedbe i na to da u izbornom materijalu nije bilo rešenja GIK-a o ispravljnju zapisnika.

Predsednik GIK-a Zoran Lukić rekao je da pozivanje birača na izbore nije nezakonito, već da bi to bilo primoravanje da oni izađu da glasaju.

Dodao je da je na dan izbora dobio tri poruke koalicije MORAMO da glasa za njih.

Izborna lista „Koalicija Duško Vujošević-Boris Tadić-Ajmo ljudi" podnela je 77 prigovora, a lista „Ujedinjeni za pobedu Beograda" 39 prigovora.

Dule Vujošević, Boris Tadić
foto: Starsport©, Profimedia

Prigovori su podneti na način sprovođenja izbora na 20 biračkih mesta na opštini Voždovac, 13 mesta na Zvezdri, 37 mesta u Zemunu, 25 birackih mesta na Savskom vencu, devet mesta u Obrenovcu, osam biračkih mesta u Opštini Novi Beograd, dva mesta na Paliluli i na jednom biračkom mestu na Čukarici.

GIK obustavio prigovore za dva mesta gde se ponavljaju izbori

GIK je na drugoj sednici sinoć jednoglasno donela odluka o obustavljanju postupka po prigovorima na izborni postupak na biračkim mestima broj 7 u Rakovici i 57 na Zvezdari, jer je u ponedeljak na 26. sednici GIK-a doneto rešenje o poništavanju glasanja na tim biračkim mestima.

Glasovi, Rezultati, Izbori
foto: Ana Paunković, Profimedia, RIK

Prigovor na izbore na birackom mestu 7 u Rakovici podnela je lista „Koalicija Duško Vujošević-Boris Tadić-Ajmo ljudi", a na izbore na birackom mestu 57 Zvezdara koalicija „Ujedinjeni za pobedu Beograda".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.