RASPORED SNAGA U BEOGRADU! SNS, Ujedinjeni za pobedu Beograda, Moramo, SPS, ali i "desno orijentisani"
Izbori u Beogradu, Foto: Stefan Jokić, Wikipedia

IZBORI

RASPORED SNAGA U BEOGRADU! SNS, Ujedinjeni za pobedu Beograda, Moramo, SPS, ali i "desno orijentisani"

Konstitutivnu sednicu Skupštine zakazuje predsednik Skupštine prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora

Objavljeno: 15:23h

Od 110 odbornika koliko broji Skupština grada Beograda, koja se bira na četiri godine, 48 odbornika će imati Srpska napredna stranka, dok je na drugom mestu lista Ujedinjeni za pobedu Beograda - Vladeta Janković sa 26.

U gradski parlament ulazi i koalicija "Moramo" čiji je predstavnik Dobrica Veselinović koji sada, posle serije protesta pre nekoliko godina protiv Beograda na vodi, ali i društvenog aktivizma, prvi put ulazi u gradski parlament. Njegova lista će imati 13 predstavnika u Skupštini grada Beograda.

Dobrica Veselinović
foto: Stefan Jokić

Socijalisti koji su imali u prethodnom sazivu i predsednika Skupštine grada Beograda, Nikolu Nikodijevića, sada će imati osam odbornika, a jednog odbornika manje će imati koalicija NADA koju čine DSS i POKS.

1 / 12 Foto: Ana Paunković

Po četiti odbornika u parlamentu srpske prestonice imaće i Srpska stranka Zavetnici, kao i Srpski pokret Dveri.

1 / 6 Foto: Ana Paunković

Prema Poslovniku Skupštine grada Beograda, konstitutivnu sednicu Skupštine zakazuje predsednik Skupštine prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora, s tim da se Skupština konstituiše u roku od dva meseca od dana objavljivanja rezultata izbora.

Кonstitutivnom sednicom Skupštine, do izbora predsednika Skupštine, predsedava najstariji od prisutnih odbornika, a u radu mu pomaže po jedan odbornik sa dve izborne liste koje su dobile najveći broj odborničkih mandata i sekretar Skupštine prethodnog saziva.

Ukoliko odbornici sa izborne liste ne odrede odbornika, to pravo stiču odbornici sa sledeće izborne liste po broju odborničkih mandata. Predsedavajući ima sva prava i dužnosti predsednika Skupštine u pogledu predsedavanja sednicom.

Ako predsednik Skupštine prethodnog saziva ne zakaže konstitutivnu sednicu u roku iz stava 1. ovog člana, sednicu bez odlaganja zakazuje najstariji odbornik novog saziva odnosno sledeći najstariji odbornik koji to prihvati.

Uz poziv za prvu sednicu odbornicima se obavezno dostavlja Statut grada Beograda, Poslovnik Skupštine grada Beograda i Odluka o Gradskoj upravi grada Beograda.

Na konstitutivnoj sednici vrši se potvrđivanje mandata odbornika, bira se predsednik Skupštine i postavlja sekretar Skupštine.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.