ZATEKLI STE SE NA GLASAČKOM MESTU POSLE 20 ČASOVA: Nemate razloga za brigu, propisi su sledeći
Izbori 2022, Foto: Stefan Stojanovic

IZBORI 2022

ZATEKLI STE SE NA GLASAČKOM MESTU POSLE 20 ČASOVA: Nemate razloga za brigu, propisi su sledeći

Nema razloga za brigu

Objavljeno: 20:38h

Sva biračka mesta u Srbiji biće zatvorena večeras u 20 sati, ali šta učiniti ako se nađete u redu, a još niste stigli da glasate.

Nema razloga za brigu, jer prema propisima svako ko se zatenke na biračkom mestu, ili je već bio u redu kada je ono zatvoreno, moći će da ostvari svoje biračko pravo i glasa.

Direktor RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da su se zbog spajanja predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora u Beogradu i još 13 jedinica lokalne samouprave stvorili veliki redovi, ali da će svim biračima koji se zateknu na biračkom mestu biti omogućeno da glasaju i posle 20 sati, tako što će predsednik ili potpredsednik biračkog odbora stati u 20 sati iza poslednjeg birača koji stoji u redu na biračkom mestu.

- Svima koji se zateknu na biračkom mestu posle 20 sati biće omogućeno da glasaju, poručio je Dimitrijević.

Prema pravilniku Republičke izborne komsije (RIK), biračima koji nisu glasali, a koji dođu na biračko mesto ili se nađu neposredno ispred njega u trenutku zatvaranja, mora se dozvoliti da glasaju.

Tada komisija ustanovljava broj birača koji su se zatekli na licu mesta i utvrđuje redosled kojim glasaju, označava kraj reda, odnosno poslednjeg birača koji je do trenutka zatvaranja birališta došao.

Na brojnim biračkim mesta, naročito u gradskim sredinama, pola sata pred zatvaranje birališta formirani su veliki redovi ispred glasaćkih kutija.

1 / 8 Foto: Stefan Stojanovic

(Espreso/24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.