RIK ODLUČIO: Evo gde će građani sa Kosova i Metohije moći da glasaju 3. aprila
Ilustracija, Foto: Dragan Kadić

OBAVEŠTENJE

RIK ODLUČIO: Evo gde će građani sa Kosova i Metohije moći da glasaju 3. aprila

Na sednici je rečeno da je obaveštavanje birača o načinu glasanja na sebe preuzela "Pošta Srbije" i da je u toku uručivanje obaveštenja, kao i da će taj proces biti završen najmanje pet dana pre početka izbora

Objavljeno:

Republička izborna komisija odlučila je da birači sa Kosova i Metohije, na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila, glasaju u četiri opštine centralne Srbije - Tutin, Raška, Kuršumlija i Bujanovac.

Komisija je na 45. sednici razmatrala o donošenju odluke o načinu na koji će birači sa teritorije Kosovo i Metohije moći da ostvare svoje aktivno biračko pravo.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je rekao da je Kancelarija za KiM blagovremeno obavestila Misiju OEBS-a o održavanju izbora u Srbiji i zahtevala pomoć da se izbori neometano održe, ali da su predstavnici privremenih institucija samouprava u Prištini odbili saradnju, kako sa Misijom OEBS-a, tako i da podrže održavanje izbora u našoj autonomnoj pokrajni.

Dimitrijević je objasnio da je, zbog toga, jedini način da Srbi sa KiM ostvare svoje biračko pravo, da se glasanje održi na teritoriji opština u centralnoj Srbiji - Tutin, Raška, Kuršumlija i Bujanovac, po sličnom principu kako je to bilo organizovano za referendum.

1 / 5 Foto: AP

Republička izborna komisija je razgovarala o udaljenosti birača od biračkih mesta i zaključeno je da je najbolje rešenje da birači glasaju na biračkom mestu koje je najmanje udaljeno od opštine u kojoj žive.

Na sednici je rečeno da je obaveštavanje birača o načinu glasanja na sebe preuzela "Pošta Srbije" i da je u toku uručivanje obaveštenja, kao i da će taj proces biti završen najmanje pet dana pre početka izbora.

Republička izborna komisija donela je odluku da pruži svu neophodnu tehničku podršku kako bi birači sa KiM mogli da izađu na izbore.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.