KORONA NA KOSOVU: Potvrđeno 12 slučajeva delta plus soja
Ilustracija, Foto: PRINTSCREEN/RTS

presek

KORONA NA KOSOVU: Potvrđeno 12 slučajeva delta plus soja

Iako je delta varijanta i dalje dominantna, postoji rizik od brzog širenja nove delta plus varijante

Objavljeno:

Kosovsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su registrovali 12 slučajeva delta plus varijante korona virusa.

Od 70 pozitivnih uzoraka koji su poslati na analizu u Nemačku, pokazalo se da je 12 slučajeva delta plus varijante (20.33%), dok je u 47 slučajeva otkrivena delta varijanta (79.66%).

Iako je delta varijanta i dalje dominantna, postoji rizik od brzog širenja nove delta plus varijante, naveli su iz kosovskog ministarstva i pozvali građane da poštuju mere za sprečavanje širenja pandemije.

- Takođe se pozivaju građani koji još nisu vakcinisani da to učine što je pre moguće kako bi se zaštitili od svake varijante SARS-COV-2 i što pre stekli imunitet potpunom vakcinacijom vakcinom protiv Covid-19 - naveli su iz ovog ministarstva.

Na Kosovu i Metohiji je tokom prethodnog dana testirano 1.427 osoba, od kojih je registrovano 6 novih slučajeva kovida-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

U istom periodu na Kosmetu nije registrovan nijedan smrtni slučaj od posledica korona virusa, navodi se u njihovom izveštaju.

Trenutno je aktivno 429 slučajeva.

Od posledica kovida-19 na KiM je do sada preminulo 2.978 lica.

Kon: Delta plus je verovatno tu

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je juče da je delta plus soj korona virusa verovatno tu, u zemlji, ali da još nije pokazao svoj pun potencijal.

- Vrlo je verovatno da je među nama, ali nije pokazao svoj potencijal. Katastrofa u Hrvatskoj i čitavoj Evropi pripisuje se delta plus soju, iako nema dokaza, kao i ulasku u sezonu. Ne možemo da budemo izvan čitavog sveta. Trenutno u katastrofalnoj situaciji ipak imamo očekujući pad. Ali nemamo vremena jer će nam sasvim izvesno stići i delta plus ili se ispoljiti ako je već ovde. Restriktivne mere se ne prihvataju, a ja ne prihvatam da ne mogu da se uvedu jer je važno da se spusti aktivnost virusa. I treba što obimnija vakcinacija, kao primarna prevencija - istakao je epidemiolog.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.