NORMALIZACIJA SAOBRAĆAJA NA JARINJU I BRNJAKU: Počinje primena režima sa nalepnicama od 8 časova
Jarinje, Foto: Printscreen/RTS

kosovo

NORMALIZACIJA SAOBRAĆAJA NA JARINJU I BRNJAKU: Počinje primena režima sa nalepnicama od 8 časova

Stavljeno je do znanja da nikakvo nasilje neće biti tolerisano, rekao je Odalović i istakao da je značajno to što se uključio i Kfor.

Objavljeno:

Normalizacija saobraćaja na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, i početak primene režima nalepnica za vozila, očekuju se danas od osam časova, posle dve nedelje prekida.

Generalni sekretar Skupštine Srbije kaže za RTS da očekuje da se dogovoreno u Briselu i sprovodi, te da će se promet vozila u narednih šest meseci odvijati nesmetano.

Stavljeno je do znanja da nikakvo nasilje neće biti tolerisano, rekao je Odalović i istakao da je značajno to što se uključio i Kfor.

"Ovo je bila najbrutalnija zloupotreba, jer poslati onoliko onako naoružanih specijalaca da bi se radilo ovo što imamo jutros - da će to raditi dva, tri administrativna radnika ili policajca, je ogolilo šta su oni hteli. Cela priča je da su ih, i pre početka primene i ijednog incidenta, oni već poslali i zaposeli, jer su želeli da tom svojom akcijom pokažu da mogu da okupiraju Sever Kosova i da upravljaju kako oni misle da upravljaju... Ovo ih je valjda otreznilo", rekao je Odalović.

Poručuje i da je Aljbin Kurti doživeo fijasko, ali da je najvažnija stvar da se sve završilo mirno i bez incidenata.

Očekuje se normalizacija saobraćaja za manje od sat vremena

Na Jarinju je parkirano nekoliko kamiona koji čekaju na otvaranje saobraćaja, putničkih vozila nema jer je patrola srpske policije zaustavila saobraćaj i pustiće vozila ako krene saobraćaj u 8 časova.

Za manje od sat vremena očekuje se potpuna normalizacija saobraćaja. Na punktovima se očekuje primene nove mere obeležavanja registarskih oznaka na automobilima čime prestaje obaveza korišćenja probnih tablica.

Nalepnice postoje u dve veličine i stavljene su table kako se koriste, javlja reporter RTS-a.

Nakon povlačenja specijalnih jedinica Rosu i nezadovoljnih građana koji su organizovali proteste, na prelazima Jarinje i Brnjak su vojnici Kfora.

Od osam časova očekuje se potpuna normalizacija saobraćaja preko administrativnih punktova na severu, nakon dve nedelje prekida.

Na punktovima se očekuje početak primene nove mere obeležavanja delova registarskih oznaka na automobilima, čime prestaje obaveza korišćenja probnih tablica.

To znači da žitelji Kosova i Metohije, koji poseduju takozvane RKS tablice, ubuduće neće morati da ih skidaju kada ulaze u centralnu Srbiju, već će preko oznaka i grba lepiti nalepnice i neće morati da vade probne tablice koje su važile dva meseca.

Isto važi i za vlasnike automobila sa tablicama gradova centralne Srbije i Kosovske Mitrovice.

Iz Prištine su saopštili da poseduju, još od 2017. godine, 300.000 kompleta sa po četiri nalepnice i da će ih danas aktivirati.

Nalepnice i uputstva kako ih koristiti dostavljeni su pripadnicima MUP-a Srbije na Jarinju.

Režim prelepljivanja oznaka na tablicama važiće šest meseci, do kada Beograd i Priština treba da pronađu trajno rešenje za odvijanje saobraćaja i omogućavanja slobode kretanja.

Vojnici Kfora će, prema sporazumu koji je postignut u Briselu 30. septembra, biti na Jarinju i Brnjaku naredne dve sedmice.

Šef Misije EU za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji Lars Gunar Vigemark saopštio je da je situacija na severu pokrajine stabilna i da će Euleks pratiti primenu sporazuma iz Brisela.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.