POSTIGNUT JE SPORAZUM SA PRIŠTINOM! Drecun o novonastaloj situaciji nakon povlačenja jedinica ROSU
Milovan Drecun, Foto: Stefan Kojić

novo

POSTIGNUT JE SPORAZUM SA PRIŠTINOM! Drecun o novonastaloj situaciji nakon povlačenja jedinica ROSU

Na ova pitanja odgovore su nam dali Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM i Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose

Objavljeno:

Sporazum o deeskalaciji između Beograda i Prištine postignut je danas u Beogradu, posle dva dana intenzivnih pregovora. Obe strane su se dogovorile da se ROSU povuče sa Jarinja i Brnjaka, a da se istovremeno uklone barikade i to 2. oktobra. Od 4. oktobra će se uspostaviti i stiker režim nalepnica, kao privremena mera pre konačnog rešenja, o čemu će se tek voditi razgovori u Briselu.

Šta posle ovog sporazuma? Da li je Srbija čvrstim stavom osigurala sebi bolju poziciju u Briselu? Da li će se konačno formirati Zajednica srpskih opština?

Na ova pitanja odgovore su nam dali Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM i Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose .

- Ovo je neka vrsta preliminarnog dogovora, dakle ovime stvaramo mogućnost da može da se razgovara za stolom bez nasilja, specijalnih jedinica i pritiska. Formiraće se radna grupa, ona treba otprilike za 6 meseci da proba da reši problem tablica i da iznese rešenje koja bi bila povoljna i za jednu i za drugu stranu. Biće to jako težak posao. Priština je iskoristila jednu formalnost kako bi napravila ovu akciju, Kurti i dalje preti da će specijalne jedinice biti spremne. Stav EU po tom pitanju je tek sad vrlo jasan, a to je da dogovor mora da se postigne pregovorima, da je neprihvatljiva ova jednostrana akcija. Govorio sam već u javnosti o stiker tablicama, omi su predviđeni sporazumom o slobodi kretanja iz 2016. da ne bi bilo skidanja tablica i uzimanja probnih. Znači, na mestu gde stoji zastava države na tablici se nalepi stiker. Prištinska delegacija je odbila da govori o tablicama 7. i 8. septembra kad je to Lajčak spomenuo. Nisu hteli tad da razgovaraju namerno da bi stvorili situaciju kakvu su stvorili. Napravili su političku avanturu, izazvali nestabilnost. Ako je Kurti hteo da dobije neki poen, sad ga neće dobiti. Čekaju nas jako teški razgovori. Kurti je nekoliko dana pre nego što se odlučio na ovakvu akciju koju je sproveo se konsultovao sa zapadnim silama. Uvek postoje bočni uticaji kad je u pitanju proces stabilizacije - rekao je Drecun.

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.