"TENZIJE NA KOSOVU VELIKE, HITNO NAĆI REŠENJE": Eskobar stigao u Brisel, podržava DIJALOG!
Gabrijel Eskobar, Foto: Printscreen / Rtv Klan

oglasio se

"TENZIJE NA KOSOVU VELIKE, HITNO NAĆI REŠENJE": Eskobar stigao u Brisel, podržava DIJALOG!

Bisljimi i Petković borave u Briselu kako bi se sastali sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom, povodom situacije na severu Kosova...

Objavljeno:

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar sastao se danas u Briselu sa potpredsednikom prištinske vlade Besnikom Bisljimijem i direktorom Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petrom Petkovićem, prenosi Gazeta ekspres.

Eskobar, koji je i izaslanik Stejt departmenta SAD za Zapadni Balkan, rekao je da podržava napore Evropske unije da pronađe rešenje za situaciju na severu Kosova.

- Prioritet broj jedan je smanjenje tenzija. Sada su veoma visoke i treba ih odmah smanjiti - rekao je Eskobar, i dodao da bi hitno trebalo pronaći rešenje za registarske tablice vozila i da se strane trebaju vratiti dijalogu, kroz koji će se rešiti otvorena pitanja.

Bisljimi i Petković borave u Briselu kako bi se sastali sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom, povodom situacije na severu Kosova.

Šef kosovske delegacije za dijalog Besnik Bisljimi prvi će se sastati sa izaslanikom EU Lajčakom. Izaslanik EU tada će se sastati sa glavnim pregovaračem Srbije Petrom Petkovićem. Od ovih sastanaka zavisiće da li će biti tročlanog sastanka ili ne.

Evropska unija se nada da će doći do zajedničkog sastanka i da će dati konkretne rezultate koji će pomoći u smanjenju tenzija. Brisel je rekao da očekuje od glavnih pregovarača ne samo da budu voljni da razgovaraju, već i da imaju jasan mandat za postizanje bilo kakvog ishoda na sastanku.

Ranije je portparol EU Peter Stano izjavio da se ne očekuje da Gabrijel Eskobar prisustvuje trilateralnim sastancima jer su to obrasci koji uključuju samo delegacije Beograda i Prištinekao pregovaračke strane, a EU kao posrednika.

Bonus video:

01:40

Drecun CILJ ONIH KOJI SU PRIZNALI KOSOVO JE STVARANJE VELIKE ALBANIJE

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.