OSMANI: Kosovo je danas u potpunosti primenilo sporazume potpisane u Briselu
Ilustracija, Foto: Printscreen

sporazumi

OSMANI: Kosovo je danas u potpunosti primenilo sporazume potpisane u Briselu

Kosovo je danas u potpunosti primenilo sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija zanemarila i nastavlja da ih ne sprovodi

Objavljeno:

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da je Kosovo uspostavljanjem reciprociteta u registarskim tablicama sa Srbijom u suštini u potpunosti primenilo briselski sporazum. Kazala je da bi EU trebalo da izvrši pritisak na Srbiju da zaustavi provokacije protiv Kosova i zloupotrebu gradjana, kosovskih Srba, u političke svrhe.

"Kosovo je danas u potpunosti primenilo sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija zanemarila i nastavlja da ih ne sprovodi. Uzajamnost po pitanju registarskih oznaka, koju su obe strane potpisale u Briselu, ne može se posmatrati kao napeta i jednostrana akcija, već akcija ka sprovodjenju sporazuma koje bi trebalo da zahteva sama EU", smatra kosovska predsednica.

Ona je na fejsbuku napisala da je Srbija ta koja je jednostrano delovala od 2016. godine i kršila briselske sporazume, a ne Kosovo.

"Zbog toga srpske ilegalne strukture, koje se finansiraju i primaju naloge od države Srbije, preduzimaju radnje ne samo da krše briselske sporazume, već i ugrožavaju bezbednost gradjana i stabilnost regiona", kaže kosovska predsednica.

Takodje ocenjuje da Srbija, prema nepromenjenoj logici iz prošlosti, koristi srpske državne institucije da ugrozi Kosovo.

"Nijedna vrsta pretnje iz Srbije ne umanjuje našu odlučnost da obezbedimo sprovodjenje zakona, u skladu sa medjunarodnim obavezama, a u korist svih gradjana Republike, bez obzira na etničku pripadnost", kaže Osmani.

Po njoj, odluka Vlade Kosova da sprovede reciprocitet sa Srbijom u delu koji se odnosi na registarske tablice vozila doneta je u skladu sa sporazumima iz 2011. i 2016. godine o slobodi kretanja gradjana izmedju dve zemlje.

"Shodno tome, odlukom se osigurava jednak tretman i slobodno kretanje gradjana obe zemlje. Odluka je prihvaćena i striktno se sprovodi na svim graničnim prelazima, osim na dva na severu, gde Vlada Srbije i tamošnje ilegalne strukture zlostavljaju lokalne Srbe. Stoga, pozivam Evropsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da odmah zaustavi provokacije protiv Kosova i zloupotrebu u političke svrhe kosovskih Srba. Destabilizirajuća politika Srbije na Kosovu i u regionu i njeni hegemonistički ciljevi za takozvani "srpski svet" povratak su njenoj logici devedesetih, koja je našem regionu donela mnoge žrtve", kaže predsednica Kosova.

Bonus video:

OTADŽBINO MOJA, PRELEPA I HRABRA, MI SMO TVOJA DECA, MI SMO TVOJA SNAGA! Mališani sa KiM snimili pesmu Srbija
01:39

OTADŽBINO MOJA, PRELEPA I HRABRA, MI SMO TVOJA DECA, MI SMO TVOJA SNAGA! Mališani sa KiM snimili pesmu Srbija

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media