SPECIJALNE JEDINICE IDU KA JARINJU: Bez saobraćaja na dva administrativna prelaza (FOTO) (VIDEO)
Jarinje, Foto: Espreso.co.rs

konvoj rosu prošao kroz leposavić

SPECIJALNE JEDINICE IDU KA JARINJU: Bez saobraćaja na dva administrativna prelaza (FOTO) (VIDEO)

- Nije ih uplašio jučerašnji suzavac, to su mi rekli. Nastavljaju da blokiraju dok se ne reši. Stiglo je pojačanje blindiranih vozila, oko pet. Oni se nalaze na prvom punktu, oko dva kilometra niže od prelaza, javlja Kossev

Objavljeno:

Jarinju i Brnjaku, dva administrativna prelaza prema Kosovu i Metohiji gde je juče bilo prilično tenzično, danas je mnogo mirnije. Međutim, putevi su i dalje blokirani i nema putničkog saobraćaja osim prelazaka pešice. Na trećem prelazi, Merdare, su već gužve za probne RKS tablice.

U neposrednoj blizini prelaza su, kavlja Kossev, kao i juče raspoređene specijalne jedinice kosovske policije (ROSU), dok pojedinci na Tviteru navode da je konvoj od oko 15 oklopnih i policijskih vozila krenulo ka Jarinju.

Kossev navodi da je na Brnjaku mirno, da je jedan broj građana okupljen, i da se očekuje da pristigne još ljudi.

- Nije ih uplašio jučerašnji suzavac, to su mi rekli. Nastavljaju da blokiraju dok se ne reši. Stiglo je pojačanje blindiranih vozila, oko pet. Oni se nalaze na prvom punktu, oko dva kilometra niže od prelaza. Oni su upravo napravili novi punkt i ne dozvoljavaju ljudima da dođu gore, to jest u pojasu od dva kilometra ka samom prelazu. Najviše okupljenih je kod mosta odakle ne mogu gore. Na samom prelazu je mirno - javlja Kossev.

I na Jarinju je mirno bilo i tokom noći i jutros.

Inače, nisu samo specijalne policijske jedinice te koje se smenjuju. Na prelaze se od juče upućuju zaposleni u pojedinim institucijama koji smenjuju jedni druge.

Gužve na Merdaru

Za to vreme, na Merdaru su već velike gužve onih građana koji čekaju probne tablice RKS, a imaju vozila sa srpskim tablicama. Izdavanje se vrši u montažnom objektu sa kosovske strane u neposrednoj blizini samog prelaza.

U opštinama na severu, još uvek se voze automobili sa dosadašnjim tablicama, a to su registracije iz centralne Srbije, srpske registracije gradova na KiM-u, i RKS. Ipak, građani su zbunjeni, a mnogi od njih i upadljivo iznenađeni "brzinom i lakoćom primene novog dogovora".

Kako je potvrdio kosovski MUP od juče, građani od danas mogu da preuzmu privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila na svim prelazima.

„Oni građani koji nastavljaju da voze na izlazu sa Kosova ka (centralnoj) Srbiji, mogu da koriste srpske tablice. Međutim, na ulazu i u saobraćanju unutar Kosova moraju da koriste privremene tablice RKS“, navelo je ovo ministarstvo.

Privremene registarske tablice moraju da budu istaknute na vidljivim mestima na automobilu i za ove tablice taksa iznosi 5 evra a one važe 60 dana. Vozači istovremeno dobijaju sertifikat kao zamenu za potvrdu o registraciji vozila.

01:39

VUČIĆ PO ZAVRŠETKU SAVETA BEZBEDNOSTI: Šibica fazon Albanaca ne prolazi, izabrao sam da kažem NE

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.