RUMUNIJA PONOVILA STAV PO PITANJU KOSOVA! Bili su i ostali JASNI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

Nema promene

RUMUNIJA PONOVILA STAV PO PITANJU KOSOVA! Bili su i ostali JASNI!

Bukurešt "deli razumevanje složenih problema" sa kojima se suočavaju obe strane, ali "pomirenje je jedini put napred"

Objavljeno:

Rumunija, jedna od pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova, ponovila je da njen stav po pitanju Kosova ostaje principijelan i nepromenjliv i da podržava rešenje pitanja statusa zasnovano na saglasnosti Beograda i Prištine.

"Rumunija će podržati rešenje pitanja statusa Kosova ako se zasniva na saglasnosti obe strane, ako doprinosi regionalnoj stabilnosti i ako bude u skladu sa međunarodnim pravom. Uzajamno prihvatljiv sporazum kao rezultat dijaloga uz posredovanje EU pružiće snažan podstrek za dalji razvoj čitavog regiona", navodi se u odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Rumunije za Kljan Kosova.

Zvanični Bukurešt poziva Prištinu da izgradi sveobuhvatnu platformu koja će pregovorima i kompromisom rezultirati konačnim i izvodljivim sporazumom između Kosova i Srbije, prenosi Kosovo onlajn.

"Dijalog uz posredstvo EU i SAD ostaje kamen temeljac procesa normalizacije između Beograda i Prištine. Podstičemo Prištinu da nastavi sa izgradnjom sveobuhvatne, realne i koherentne platforme, koja će pregovorima i kompromisom rezultirati konačnim sporazumom koji je izvodljiv i primenljiv u skladu sa međunarodnim pravom", stav je Ministarstva spoljnih poslova Rumunije.

Bukurešt "deli razumevanje složenih problema" sa kojima se suočavaju obe strane, ali "pomirenje je jedini put napred", navodi se u odgovoru rumunskog MSP Kljanu Kosova i ističe da je dogovor moguć samo ako bude volje sa obe strane.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.