ŽELIMO DA OSVAJAMO NAGRADE ZA SRBIJU: Jovanu i Nikoli, najboljim harmonikašima sa KOSOVA je potrebna nova HARMONIKA
Jovan i Nikola Stojković iz Parteša, Foto: Privatna arhiva, Free pik

za dalje školovanje

ŽELIMO DA OSVAJAMO NAGRADE ZA SRBIJU: Jovanu i Nikoli, najboljim harmonikašima sa KOSOVA je potrebna nova HARMONIKA

Njihov nivo usavršavanja sada zahteva profesionalni instrument koji roditelji ne mogu da im priušte..

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Jovan i Nikola Stojković iz Parteša su najbolji mladi harmonikaši sa Kosova i Metohije. Njihov rad i talenat nagrađen je na prestižnim takmičenjima širom Srbije. Obojica pohađaju nižu muzičku školu „Stevan Hristić“ u Partešu u klasi profesora Ljubomira Đorđevića.

Nenad Stojković, otac talentovanih dečaka kaže za Espreso kako su harmoniku zavoleli od malih nogu, a poslednjih nekoliko godina nastupaju zajedno.

Kako bi prvo Jovan, a potom i njegov mlađi brat Nikola nastavili školovanje, potrebna im je nova harmonika.

- Ja sam deci kupio četiri harmonike do sada, ali obične, njima treba ona sa 58 bariton basova koju bi mogli da je nose i kući i vežbaju. Glavni uvoznik te harmonike ima sedište u Kragujevcu, a ona se posebno naručuje i izrađuje u Italiji. To se čeka godinu dana, i to je tačno tajmnig kada bi Jovan trebao da upiše Višu muzičku. Kasnije bi tu harmoniku nasledio moj mlađi sin, objašnjava Nenad.

Jovan Stojković (13) nam je rekao kako je muzika njegov životni poziv, kao i da ima veliku nadu da će mu ljudi dobrog srca pomoći da ostvari svoj najveći san, a to je da predstavlja Srbiju na brojnim takmičenjima kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu.

Harmonika
foto: Privatna arhiva

- Ja sviram u klasi nastavnika Ljubomira Đorđevića u Osnovnoj školi, "Stevan Hristić" u opštini Gnjilane. Prošle nedelje smo bili u Beogradu, svirali smo harmoniku u Knez Mihajilovoj ulici i u amfiteatru na Filozofskom fakultetu. Jako sam srećan kad vidim da se ljudima sviđa šta moj brat i ja radimo, i zaista uživamo dok držimo harmmoniku, kaže Jovan i dodaje da mu je najveća želja da predstavlja Srbiju i osvaja nagrade za svoju zemlju.

Harmonika
foto: Privatna arhiva

Harmonika koja je braći Stojković potrebna košta između 6.000-8.000 evra.

- Mi smo se obraćali i Ministarstvu za KiM, i raznim organizacijama, ali su nam rekli kako ne mogu da vrše posebne uplate. Humanitarna organizacija Kosovsko Pomoravlje nam je pružila veliku podršku i pomaže nam da sakupimo novac koji nam je potreban, priča Nenad.

Harmonika
foto: Privatna arhiva

Ova petočlana porodica sa Kosova živi teško, a Nenad radi i više poslova kako bi ih prehranio. Jovan (13) i Nikola (11) idu u školu, sviraju harmoniku, ali i pomažu majci oko poljoprivrede.

Često prodaju na pijaci sa njom, a pomaže im i sestra Teodora (16) koja je takođe muzički potkovana i svira klavir.

- Deca su povukla na dedu, mog oca, koji je svirao frulu i gajde, i zaista imaju sluha. Ja sa druge strane ne znam ništa da sviram, ali dajem sve od sebe da im pomognem i da sakupim novac za harmoniku. Opštinski sam radnik, i bavim se poljoprivedom. Moja plata je mala, ali se trudim da koliko god mogu uložim u obrazovanje svoje dece, objašnjava Nenad.

Majka talentovanog dua, Silvana Stojković kaže kako su braća zavolela harmoniku dok su bili mali.

Sami su se upisali u muzičku školu, a drugi sin je zavoleo uz Jovana harmoniku dok je gledao dok on vežba. Jovan i Nikola imaju talenat i uče gradivo koje je predviđeno za starije uzraste, ali su im potrebni novi instrumenti, objasnila je Silvana.

Stojkovići su ponos Kosova i Metohije. Oni su među najboljim mladim harmonikašima u Srbiji. Za 12 godina porodica je sama kupila 4 harmonike.

Njihov nivo usavršavanja sada zahteva profesionalni instrument koji roditelji ne mogu da im priušte..

Harmonika
foto: Privatna arhiva

Brojna priznanja na zidovima zajedničke sobe pokazuju koliko su ovi momci predani muzici. Već u detinjstvu su navikli na publiku i aplauze i imaju preko 30 nagrada.

Nikola i Jovan sviraju više od 3 sata svakoga dana i pripremaju se za srednju školu. Podsećamo, za upis na višu muzičku školu potrebna im je nova harmonika koja košta 6000-8.000 evra.

Pozivamo vas da, ukoliko ste u mogućnosti, pomognete da se braći Stojokvić kupi nova harmonika! DONACIJE Ukoliko želite, možete uplatiti dinarsku donaciju na:

Dinarski žiro račun kod Komercijalne banke:

205-266929-36

Dinarski žiro račun kod Inteza banke:

160-6000000743964-30

INSTRUKCIJE ZA DONACIJE IZ INOSTRANSTVA https://www.kosovskopomoravlje.org/wp-content/uploads/2020/06/PAYMENT_ORDERS_IN_EUR.pdf

Donacije putem PayPal https://www.paypal.com/paypalme/kosovskopomoravlje

Svrha uplate: Za Stojkoviće

Humanitarna organizacija Kosovsko Pomoravlje Kralja Petra bb, Parteš Gnjilane

Bonus video:

00:29

NAPISAO KOSOVO JE SRBIJA PA OSTAO BEZ BENTLIJA


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.