"KOSOVO NIJE DRŽAVA": Kurtijev nastup u Briselu bio motivisan sa 2 CILJA, tvrdi diplomata Milojević!
Aljbin Kurti, Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

DIJALOG

"KOSOVO NIJE DRŽAVA": Kurtijev nastup u Briselu bio motivisan sa 2 CILJA, tvrdi diplomata Milojević!

Milivojević smatra da nastavak dijaloga zavisi od zapadnih centara moći, na prvom mestu, ističe, od Vašingtona, a zatim i od Brisela i Berlina

Objavljeno:

Diplomata Zoran Milivojević izjavio je da nijedan od predloga koje je danas tokom dijaloga u Briselu izneo Aljbin Kurti nije moguće realizovati.

On je objasnio da je to nemoguće jer se zasnivaju na stavu da se radi o pregovorima dve suverene države, što je, kako ističe, neprihvatljivo za Srbiju, jer Kosovo nije država.

Milivojević je rekao da upravo zbog takvog Kurtijevog nastupa, ali i ranijih njegovih nastupa u Briselu, nije iznenađenje što ni ovoga puta nije vođen "ozbiljan dijalog".

- Današnji ishod dijaloga nije iznenađenje, imajući u vidu platformu sa kojom je Kurti nastupao i pre ovog sastanka i sada. Prema tome, bilo je za očekivanje da nema uslova da se nastavi ozbiljan dijalog. Platforma koju nudi Kurti je i za dalji nastavak dijaloga i za njegovu dalju sudbinu isto neprihvatljiva - rekao je Milivojević.

Navodi da je današnji Kurtijev nastup bio motivisan sa dva cilja - da demonstrira državnost i da učvrsti poziciju sopstvene vlade u Prištini.

Takav Kurtijev nastup, kaže, ne daje šansu da će se i u julu dijalog nastaviti na osnovama koje bi garantovale "proboj" prema normalizaciji i ishodu koji bi odgovarao svima na ovim prostorima.

Milivojević smatra da nastavak dijaloga zavisi od zapadnih centara moći, na prvom mestu, ističe, od Vašingtona, a zatim i od Brisela i Berlina.

Ističe da bi dijalog trebalo da se nastavi tamo gde je zaustavljen pre godinu i po dana zbog pandemije i političkih okolnosti u Prištini, da ključne teme dijaloga budu neispunjene obaveze, pre svega Zajednica srpskih opština (ZSO), kao i da se ne razgovara sa pozicije priznanja.

- U tom smislu je ovo period testa za Vašington i za Brisel. Ja bih rekao posebno za Brisel, jer Brisel nije ni danas iskoristio svoju šansu da povrati kredibilitet i da bude onaj pravi posrednik, uključujući i obaveze iza kojih je i sam stao, a to je sudbina Briselskog sporazuma i ZSO - naveo je Milivojević.

Kaže da je i ovoga puta "težište" na Vašingtonu, jer se, ističe, pokazalo da SAD ima prevashodni uticaj u Prištini.

Milivojević podseća da je SAD i u prvom mandatu Kurtijeve vlasti delovao na način koji predstavlja ključni uticaj na dijalog i na prištinsku stranu da sedne za sto.

Očekuje da će se to ponoviti i ovoga puta, a ukoliko, kaže, do toga ne dođe, onda je jasno da iza Kurtija stoje zapadni centri moći.

- Srpska strana ne snosi nikakvu odgovornost ne samo za nastavak dijaloga nego i za stanje u regionu. Dijalog nema alternativu, ali ako ne postoje uslovi da se on nastavi, onda rizik stanja u regionu snosi pre svega međunarodna zajednica koja stoji iza prištinske strane - zaključio je Milivojević.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.