KURTI NAKON SASTANKA SA VUČIĆEM: Razgovor je bio produktivan, dali smo 4 predloga!
Aljbin Kurti, Foto: Tanjug

sastanak

KURTI NAKON SASTANKA SA VUČIĆEM: Razgovor je bio produktivan, dali smo 4 predloga!

"Druga strana je govorila o starim idejama

Objavljeno: 13:33h

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je danas da je prištinska strana u razgovoru u Briselu bila konstruktivna i da je dala četiri predloga.

Nešto ranije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da Srbija nikada neće priznati Kosovo, na pitanje Kurtija kada će se to desiti.

"Druga strana je govorila o starim idejama. Mi smo dali četiri ideje. Da se inicira SEFT-a sporazum, da bude potpisan mirovni sporazum da nećemo napadati jedni druge. Da se iz delegacije Srbije za nestala lica ukloni Veljko Odalović", rekao je Kurti novinarima.

Kao četvrti predlog koji su dali on je naveo pitanje manjina, odnosno bilateralni reciprocitet po kome bi Srbi na KiM imali nacionalni savet, kao Albanci u centralnoj Srbiji.

"Naša poslednja tri predloga su odbijena, ali po pitanju SEFTA nije bilo odgovora. Nadam se da će ozbiljno razmotriti ovaj naš predlog koji smo danas dali", rekao je Kurti.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da današnji dijalog između Beograd i Prištine u Briselu nije bio lak, ali da je važno da se dogodio.

"Oba lidera su bila otvorena u vezi onoga što se očekuje od dijaloga, i potvrdila su da nema drugog puta osim normalizacije odnosa", izjavio je Lajčak nakon trilateralnog sastanka u Briselu između Beograd i Prištine sa evropskim posrednicima.

Dodaje da će se dijalog nastaviti do kraja jula i da EU, kao i građani Srbije i Kosova, imaju visoka očekivanja da će lideri prevazići prepreke i da će biti u stanju da normalizuju odnos.

Delegaciju Beograda predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prištinsku stranu premijer privremenih institucija Aljbin Kurti, dok EU predstavljaju šef diplomatije Žozep Borelj i specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.