OTKRIVEN AFRIČKI SOJ NA KiM: Sa kojim podacima raspolažemo do sada?
Korona virus, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ, Ilustracija

NEMA OPUŠTANJA

OTKRIVEN AFRIČKI SOJ NA KiM: Sa kojim podacima raspolažemo do sada?

Beta varijanta virusa SARS-CoV-2 najrizičnija je za starije i one sa lošijim osnovnim zdravstvenim stanjem

Objavljeno:

Južnoafrički soj koronavirusa, jedna od mutacija virusa SARS-CoV-2, otkriven je kod pacijenta u Prištini.

Otkriven je u Južnoj Africi, u Istočnom Kejpu u oktobru 2020. godine. Smatra se da se ova varijanta koronavirusa pojavila već u julu ili avgustu 2020, ali je otkrivena nekoliko meseci kasnije.

Soj koronavirusa koji je po klasifikaciji SZO dobio naziv beta soj, prisutan je u 96 zemalja sveta, Beta soj može lakše da se širi, ova varijanta ima 3 mutacije u šiljastom području genoma, zbog čega se lakše vezuje za ljudske ćelije.

Prema do sada raspoloživim podacima, južnoafrička varijanta virusa SARS-CoV-2 najrizičnija je za starije i one sa lošijim osnovnim zdravstvenim stanjem.

Podsetimo, u februaru je u Sloveniji i Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, potvrdio je tada slovenački ministar zdravstva Janez Poklukar.

Mutacija koja je prvi put identifikovana u Južnoj Africi pokazuje znatno veće smanjenje neutralizacije virusa, koje je devetostruko kod vakcine proizvođača Oksford/Astrazeneka, a 7,6 puta manje kod primene vakcine proizvođača Fajzer/Biontek. Simptomi su isti kao i kod ostalih sojeva infekcije koronavirusom, poput povišene telesna temperature, kašlja, gubitka čula mirisa i ukusa, osećaja malaksalosti i otežanog disanja.

Naučnici su, takođe, zabrinuti jer ne znaju da li će postojeće vakcine protiv koronavirusa biti jednako efikasne kao kod britanskog, odnosno alfa soja.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.