ŠPANIJA OTVARA KANCELARIJU U PRIŠTINI? Nakon pisanja albanskih medija oglasila se i ova država!
Španija, Foto: Profimedia

nova odluka

ŠPANIJA OTVARA KANCELARIJU U PRIŠTINI? Nakon pisanja albanskih medija oglasila se i ova država!

Prištinski portal Demokracia.com objavio je prethodno da će Španija uskoro otvoriti kancelariju za vezu u Prištini

Objavljeno:

Španija ne planira da otvori kancelariju u Prištini, kako su to nedavno objavili albanski mediji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje, ističući da je stav Madrida o nepriznavanju samoproklamovane nezavisnosti Kosova nepromenjen.

"Stav Španije o nepriznavanju deklaracije o nezavisnosti, koju je Priština usvojila 2008. godine, nije se promenio i neće se promeniti ukoliko se to pitanje ne reši dijalogom Beograda i Prištine", navodi se u odgovru Ministarstva portalu Kosovo onlajn.

Dodaje se da Madrid u tom smislu ponovno pokretanje dijaloga smatra dobrom vešću.

Iz španskog Ministarstva ocenjuju da je nepohodno da se iskoristi trenutak i da se pokuša da se postigne sporazum prihvatljiv za obe strane, uz poštovanje međunarodnog prava.

"Da bismo postigli ovaj cilj imamo gospodina (šefa diplomatije EU Žozepa) Borelja, koji je veoma zainteresovan da pomogne u rešavanju sukoba i specijalnog predstavnika EU (za dijalog Beograda i Prištine) Miroslava Lajčaka, koga u potpunosti podržavamo. Spremni smo da sarađujemo, koliko god možemo u ovim naporima, jer je prioritet Španije politička stabilnost i ekonomski prosperitet Balkana", navode iz Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Prištinski portal Demokracia.com objavio je prethodno da će Španija uskoro otvoriti kancelariju za vezu u Prištini.

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, portal tvrdi da je Španija već donela tu odluku, kao i da je bivši španski ministar spoljnih poslova Žozep Borelj, sada zadužen za spoljnu politiku EU, "odigrao ključnu ulogu u ovom koraku".

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.