Portal Demokracia: Španija otvara kancelariju za vezu u Prištini?
Španska zastava, Foto: Profimedia

tvrdnje

Portal Demokracia: Španija otvara kancelariju za vezu u Prištini?

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, portal tvrdi da je Španija već donela ovu odluku

Objavljeno: 12:58h

Prištinski portal Demokracia tvrdi da će Španija, koja važi za zemlju s najrigidnijim stavom prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti tzv. Kosova, uskoro otvoriti kancelariju za vezu u Prištini.

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, portal tvrdi da je Španija već donela ovu odluku.

"Bivši španski ministar spoljnih poslova Žozep Borelj, sada zadužen za spoljnu politiku EU, odigrao je ključnu ulogu u ovom koraku", navodi portal pozivajući se na "dobro obaveštenog diplomatu".

Kako dalje tvrdi, španska kancelarija za vezu, kao i ruska i kineska, biće otvorena u Unmiku, a prištinske institucije biće obaveštene o njenom postojanju.

Demokracia navodi da Borelj garantuje otvaranje španske kancelarije u zamenu za konstruktivnost premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u nastavku dijaloga.

Portal podseća da je i Grčka nedavno najavila da će povećati ivo odnosa sa Prištinom i ocenjuje da pet zemalja Evropske unije, koje odbijaju da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, pokazuju prve znake promene stava.

Poslednjih dana u medijima se govori o francuskom planu za KiM, koji predviđa veća prava za Srbe na severu, sprovođenje sporazuma potpisanih u Briselu i dodatna prava za Srpsku pravoslavnu crkvu na KiM, u zamenu za liberalizaciju viza i priznanje zemalja EU, koje to još nisu učinile, navodi Demokracia.

Bonus video:

01:13

ČULA SE JAKA EKSPLOZIJA, ODMAH SMO SKOČILI DA POMOGNEMO MIRJANI! Vlasnik menjačnice za Espreso

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.