MASOVNO HAPŠENJE NA KOSOVU: Policija nemilosrdna!
Hapšenje, Foto: MUP

akcija

MASOVNO HAPŠENJE NA KOSOVU: Policija nemilosrdna!

Oko 14.30 stigla je informacija

Objavljeno: 19:02h

Policija Kosova saopštila je da je tokom dva odvojena protesta koji su održani danas, u organizaciji Socijaldemokratske partije Kosova (SDPK) i omladine Demokratske partije Kosova (DPK), privedeno sedam osoba.Kako se navodi u saopštenju policije, pet osoba je privedeno nakon akcije SDPK ispred Vlade Kosova.

Iz policije su za prištinske medije naveli "da aktivnost nije bila najavljena i da su aktivisti bacanjem boje i predmeta u pravcu Vlade naneli značajnu štetu na zgradi".

"Oko 14.30 stigla je informacija o nenajavljenoj aktivnosti grupe ljudi koja je bacala boju i druge stvari u pravcu zgrade Vlade, pri čemu je pričinjena znatna šteta. Da bi sprečila dalju eskalaciju takvih postupaka, policija je reagovala privodeći u policijsku stanicu pet osoba protiv kojih se, u skladu sa policijskim ovlašćenjima i u koordinaciji sa državnim tužiocem, preduzimaju odgovarajuće radnje", naveli su iz policije.

Prištinski mediji javljaju da su pripadnici kosovske policije upotrebili suzavac protiv aktivista SDPK koji su u zgradi vlade napisali "Finansijsko krvoproliće" i bacali crvenu boju u zidove zgrade.

Prema istim izvorima u koškanju sa policijom je učestvovao i lider SDPK Dardan Molićaj.

Privedeni su Zdjim Hiseni, Nol Nuši, Frašer Krasnići članovi užeg rukovodstva SDPK, inače javnosti poznati po takvim aktivnostima dok su bili deo pokreta Samoopredeljenje.

Policija je saopštila da je oko 15.00 sati primila informacije da se ispred zdanja Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova održava još jedan protestni skup i da je radi "razjašnjavanja o čemu se radi" u stanicu privela dve osobe.

Prištinski mediji javljaju da je protest organizovan od strane omladine Demokratske partije Kosova kako bi se zamenici premijera i ministarki spoljnih poslova i dijaspore Kosova Doniki Grvala Švarc predali dokazi o srpskim zločinima tokom rata na Kosovu 1998.-1999. godine.

Učesnici protesta su u rukama držali fotografije lidera OVK kojima se u Hagu sudi za ratne zločine i paket u kome je napisano "ovde se čuvaju spisi srpskog genocida na Kosovu".

Ova reakcija DPK dolazi dan nakon što je na sednici Skupštine Kosova šef poslanika DPK, Abeljard Tahiri zatražio smenu ministarke spoljnih poslova i dijaspore Donike Grvala Švarc nakon navoda da je u Specijalnom sudu u Hagu deponovala dosijee za ratne zločine izvršene od pojedinih pripadnika bivše OVK.

Grvala Švarc je te navode juče odbacila kao neistinite.

Bonus video:

00:32

Hapšenje u Beogradu zbog teške krađe

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.