MONTGOMERI: Naš cilj je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine
Bela kuća, Foto: printscreen/youtube

PORUKA NOVE ADMINISTRACIJE

MONTGOMERI: Naš cilj je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Ona je istakla da su SAD "posvećene saradnji sa Evropskom unijom koja posreduje u dijalogu"

Objavljeno: 17:18h

Nova američka administracija podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije (EU) i nada se da on vodi ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, zasnovanom na međusobnom priznanju, izjavila je za Glas Amerike zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Moli Montgomeri.

"Svakako i dalje podržavamo dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU i očekujemo sveobuhvatni sporazum o normalizaciji koji bi doveo do obostranog priznanja ili bio zasnovan na obostranom priznanju. I to će biti naš cilj u budućnosti", rekla je Montgomeri.

Ona je istakla da su SAD "posvećene saradnji sa Evropskom unijom koja posreduje u dijalogu".

"Znamo da smo najuspešniji kada radimo rame uz rame s našim evropskim saveznicima i partnerima. I to će biti naš pristup", dodala je Montgomeri.

Komentarišući odnose s Kinom i kinesku "diplomatiju vakcina", ona je poručila da Vašington ne traži od evropskih zemalja da se odlučuju izmedju SAD i Kine.

Rekla je i da je prioritet administracije SAD obnova odnosa sa saveznicima i partnerima u Evropi.

"Verujemo da su ti odnosi osnova svega što pokušavamo da uradimo, bez obzira da li je reč o borbi protiv Kovida-19 ili klimatskim promenama, ili suprotstavljanju štetnim aktivnostima Rusije i Kine. Želimo da saradjujemo sa našim evropskim partnerima", rekla je Montgomeri za Glas Amerike.

Navela je da su SAD usredsređene na saradnju sa saveznicima i partnerima da bi "razvili pozitivnu agendu", dok razmatraju kompleksne odnose s Kinom i istovremeno brane principe i zajedničke interese.

Bonus video:

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.