OPALA, SAD SE ZNA: Podignute optužnice protiv Gucatija i Haradinaja: Ovo je spisak zločina terorista OVK
Hisni Gucati, Foto: Printscreen/Youtube

OPTUŽNICA

OPALA, SAD SE ZNA: Podignute optužnice protiv Gucatija i Haradinaja: Ovo je spisak zločina terorista OVK

Haradinaj će se već sutra pojaviti pred sudom u svojstvu optuženog, a Gucati u petak

Objavljeno:

Podignuta je optužnica protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja za krivično delo protiv pravosuđa, ometanje službenih lica, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti podataka, saopšteno je iz Specijalno suda u Hagu.

Oni su ranije uhapšeni, jer su dokumenta koje im je u Udruženje vetarana donosio nepoznati muškarac puštali u javnost.

U optužnici se navodi da su oni najkasnije od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za štampu i drugim skupovima koji su se medijski prenosili, kao i daljim distribuiranjem, uključujući i izjavama na društvenim mrežama, neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima, uključujući zaštićene podatke o izvesnim (potencijalnim) svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

– Oni su svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća. Tim radnjama su Gucati i Haradinaj učinili povredu tajnosti postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje protiv (potencijalnih) svedoka Specijalizovanog tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju njegovog rada i istraga – navodi se u saopštenju. – Po zakonu, Specijalizovana veća Kosova imaju nadležnost da sude pojedincima za krivična dela protiv pravosuđa kada se ta dela odnose na zvanične postupke i službenike Specijalizovanih veća.

Haradinaj će se već sutra pojaviti pred sudom u svojstvu optuženog, a Gucati u petak. Sud će imati pauzu za praznike od 21. decembra do 1. januara.

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.