ZASTRAŠIVAO SVEDOKE, A HOĆE DA SE BRANI SA SLOBODE: Hag odbio Gucatijevo puštanje iz pritvora
Hisni Gucati, Foto: Printscreen/Youtube

ODBIJEN ZAHTEV

ZASTRAŠIVAO SVEDOKE, A HOĆE DA SE BRANI SA SLOBODE: Hag odbio Gucatijevo puštanje iz pritvora

On se tereti za zastrašivanje svedoka u postupcima koji će biti vođeni pred tim sudom

Objavljeno:

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu odbio je zahtev branilaca predsednika Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija da on bude pušten iz pritvora, odnosno da se brani sa slobode uz jemstvo.

Sudija je odluku doneo 27. oktobra, a na nju je odbrana žalbenom veću suda uložila žalbu 2. novembra.

Žalba, u koju je Tanjug imao uvid, napisana na 17 strana i u njoj se osporavaju zaključci sudije za prethodni postpak, i podseća da je Gucati nudio i jemstvo za odbranu sa slobode.

Pored ostalog, detaljno se ukazuje da protiv Gucatija još nije podignuta optužnica, te da bi u ovoj fazi postupka moglo da mu se odredi jemstvo.

Žalbu su potpisali Gucatijevi advokati Džonatan Elistan Ris i Hju Bouden.

Gucati za sada ostaje u pritvoru u Hagu koji mu je određen zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi mogao da ometa predstojeće krivične posutpke koji će se voditi pred Specjalizvanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična dela za koja se već sumnjiči.

On se tereti za zastrašivanje svedoka u postupcima koji će biti vođeni pred tim sudom.

Njegov branilac je na ročištu 29. septembra pored zahteva za njegovo puštanje iz pritvora, ponudio jemstvo da neće pobeći niti se kriti od suda, od 1.000 evra, uz oduzimanje pasoša i nalog da se svako veče javlja lokalnoj policiji u Skenderu, mestu gde živi sa brojnim članovima porodice.

Gucati je uhapšen i izručen Hagu 24. septembra jer je u Prištini držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra gde je delio i učinio dostupnim medijima tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca i nije sprečio osumnjičenog Nasima Haradinaja da imenuje pojedine (potencijalne) svedoke i da informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

Na isti način je potencijalne svedoke izložio opasnosti po njihovu bezbednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva.

Gucati se tereti i za krivično delo povrede tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

Istog dana kada i Gucati uhapšen je i Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izruče ni Hagu i terete u istom predmetu za ista krivična dela.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.