SRBIJA NIŠTA NIJE PREDALA NITI POTPISALA! Da li je istina da će SRBI NA SEVERU KOSOVA OSTATI BEZ OVOGA?
Kosovo/ilustracija, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ, Ilustracija

užasno

SRBIJA NIŠTA NIJE PREDALA NITI POTPISALA! Da li je istina da će SRBI NA SEVERU KOSOVA OSTATI BEZ OVOGA?

Srbija danas ništa nije predala, a oni koji govore o predaji polaze od sebe, jer su ostavili katastrofalno stanje po pitanju energetike još od 2001. godine.

Objavljeno:

Srbija nije potpisala nijedan sporazum niti se bilo čim obavezala na predaju elektroenergetskog sistema na severu KiM samoproglašenom Kosovu, kako tvrde pojedini opozicioni lideri, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković

On je, takođe, naveo da je u vreme vlasti Demokratske stranke upravljanje nad energetskim sistemom na KiM predato UNMIK-u, a potom i prištinskim institucijama.

Petković je kazao da pojedini opozicioni političari poslednjih dana pokušavaju da dezinformacijama unesu nemir u srpski narod na KiM iznoseći netačne tvrdnje da na severu pokrajine neće biti struje i da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije navodno predaju elektroenergetski sistem na severu KiM u ruke Prištine.

- Srbija danas ništa nije predala, a oni koji govore o predaji polaze od sebe, jer su ostavili katastrofalno stanje po pitanju energetike još od 2001. godine - rekao je Petković novinarima u Palati Srbija.

On je pokazao sporazum iz marta 2001. godine koji je potpisao tadašnji ministar rudarstva i energetike Goran Novaković i kojim su, kako je naveo, tadašnja vlada i ministarstvo upravljanje nad elektroenergetskim sistemom na KiM predali u nadležnost UNIMK-u. Petković je kazao da je 2004. godine UNMIK tu nadležnost predao privremenim institucijama samouprave u Prištini nakon što je prištinska skupština donela Zakon o energetici kojim nadležnost upravljanja nad elektroenergetskim sistemom i na severu i na jugu preuzuma prištinski operator prenosnog sistema.

- Predstavnici DS, koji sada napadaju da nešto predajemo, su te 2004. godine ćutali i ništa nisu uradili povodom toga što je UNIMK nadležnost upravljanja nad energetskim sistemom predao Prištini - naveo je Petković.

Kako je rekao, od 2012. godine vlast SNS je pokušala da ispravi nasleđeno stanje i 2013. godine, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, zaključen je Sporazum o energetici kojim predviđa formiranje dve ćerke firme EPS-a koje treba da se bave trgovinom i distribucijom električne energije. Prema zaključcima EU iz 2015. godine dogovoreno je da se te dve firme nazivaju EPS trgovina i Elektrosever.

- Na taj način pokušali smo da zaštitimo i osiguramo bezbednost za Srbe na severu KiM, da popravimo situaciju koju smo nasledili zahvaljujući Ðilasu, Jeremiću, Ðorđeviću - rekao je Petković.

Dodao je da, pošto još uvek nije formirana ZSO, Priština odbija i registraciju tih firmi i istakao da, dok se ne formiraju, za Srbiju ne postoji nijedan razlog da se bilo šta menja kada je reč o elektroenergetskom snabdevanju. Ponovio je da se Srbija ništa nije potpisala niti se obavezala na predaju energetskog sistema Prištini što, kako je rekao, dokazuje i pismo od 19. novembra 2018. koje je UNMIK uputio Elektromreži Srbije, a u kojem se navodi da pitanje imovine treba da se rešava u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

- To jasno pokazuje da mi ne damo našu imovinu i da želimo da se dogovaramo kada je reč o imovini, da zaštitimo naš elektroenergetski sistem - naveo je Petković.

On je podsetio da je prištinski Operator sistema transmisije i tršišta električnom energijom Kosova (KOSTT) stupio u ugovorni odnos sa Evropskom mrežom operatora prenosnog sistema i dobio kontrolnu oblast, iako se Srbija tome protivila tome.

- KOSTT je dobio kontrolnu oblast jer je većina članica u toj organizaciji tako glasala, a te države su se tako ponašale na osnovu odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je, zahvaljujući Jeremiću, dao određenu vrstu legitimnosti kosovskoj nezavisnosti - naveo je Petković.

Poručio je da država čini sve da obezbedi električnu energiju za Srbe na KiM, sačuva vitalne interese, da u okviru dijaloga rešava nasleđene probleme i sačuva mir i stabilnost na KiM.

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.