PALE MERE U SRBIJI, OBRATIO SE KRIZNI ŠTAB! Jedna stvar je odlučena, a evo da li će se ići u proveru po kućama!
Krizni štab, Foto: Aleksandra Čolić

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

PALE MERE U SRBIJI, OBRATIO SE KRIZNI ŠTAB! Jedna stvar je odlučena, a evo da li će se ići u proveru po kućama!

Trend pada broja novozaraženih nastavljen je i danas

Objavljeno: 22:03h

Krizni štab je na današnjoj sednici razmatrao nove mere shodno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Trend pada broja novozaraženih nastavljen je i danas, kada su registrovana 4.932 pozitivna slučaja (od 15.765 testiranih), ali uz, nažalost, 49 preminulih.

Podsetimo, trenutno su na snazi mere oročene do sutra. One podrazumevaju radno vreme svega, osim prehrambenih radnji, apoteka i benzinskih pumpi, do 17 sati radnim danima, odnosno katanac vikendom.

Dosadašnja mera - da svi ugostiteljski i većina trgovinskih objekata radi do 17 časova, a da vikendom ne radi, produžena je do petka, 18. decembra, a potom će se odlučiviti da li će one biti pooštrene.

- Sve restriktivne mere koje su važile do sada biće na snazi do petka, 18. decembra, a nakon toga ćemo se ponovo sastati i sagledati da li ćemo uvoditi dodatne mere ili promeniti postojeće - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Prema njenim rečima, dosadašnje mere su dale efekte, iako su brojevi i dalje na visokim vrednostima.

- Ali vidimo kontinuirani pad novozaraženih, povoljnije odnose ukupnog broja hospitalizovanih u odnosu na broj otpuštenih. To su i dalje, napominjem, jako visoke vrednosti, veliko je opoterećenje našeg zdravstvenog sistema i moramo da uradimo sve u našoj moći da smanjimo prenošenje virusa - istakla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je pojasnila da ostaje zabrana rada svih objekata posle 17 sati, osim prodavnica prehrambenih proizvoda, apoteka i benzinskih pumpi, kako je i sada.

"Vidimo da broj novozaraženih pada, ali to su i dalje veliki brojevi", kaže dr Darija Kisić Tepavčević.

"Za sve strane državljane je neophodan PCR test, počev od 20. decembra, verovatno do 10. januara".

"Naši građani ako nemaju PCR test, moraju 10 dana u kućnu izolaciju, a prekidaju je kad urade PCR test".

Mere za praznike nisu nikave "specijlne mere"

- Najbolje mere koje smo doneli nakon diskusije su donete. Treba da sprečimo svi sve da se ne zarazimo i da se sačuvamo, pogotovo i periodu praznika i slava - navela je doktorka Darija Kisić.

Dr Kisić je rekla da Krzini štab svakodnevno razmatra koji su to najbolje mere, a upitana o merama za praznike, ona je rekla da nije reč ni o kakvim "specijalnim merama".

- Mere treba da budu iste svakog dana. Treba da učinimo svi sve od sebe da sprečimo i da se zarazimo i da prenosimo infekciju. Posebno u ovom periodu praznika i krisnih slava. Apelovala bih još jednom da istrajemo i da ove godine proslavimo praznike u najužem krugu svoje porodice i da se i tada pridržavamo svih preventinvih mera koliko je to moguće - istakla je ona i dodala:

"Ako je vaše pitanje da li će neko kontrolisati po kućama, to sigurno nije moguće, a i niko ne želi da vrši takve vrste kontrola. Nadam se ipak da polazimo svi od sebe i da ne želimo da porodična okupljanja budu mesto gde će virus da se prenosi".

- Apelujem da istrajemo u tome i ove godine proslavimo praznike u krugu najuže porodice. Po kućama neće biti kontrolisanja slavlja.

(Espreso.co.rs/Kurir.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.